— Мочені або квашені яблука — особливо корисні взимку, бо зберігають багато вітамінів. Наші предки робили таку заготовку в дубових бочках. Додавали трави, калину, горобину, журавлину й капусту. Я пропоную приготувати такі в бутлях, — каже 39-річна Марина Гармаш із селища Преображенка Пологівського району Запорізької області.
— 5–6 кілограмів яблук пізніх сортів Аніс, Пепін, Антонівка або Голден делішес мию. Розкладаю у три чисті 3-літрові бутлі. Для маринаду в 5 літрах холодної води розчиняю склянку цукру, дві-три столові ложки меду та одну — солі. Заливаю по вінця в бутлі, трохи прикриваю кришками. Маринад, що залишився, ставлю в холодильник. Його можна долити, коли яблука вберуть рідину.
Бутлі залишаю на п'ять діб при кімнатній температурі. Вже на другий день розпочнеться бродіння, маринад стане мутний. Потім ставлю посудини в підвал, щільно закривши кришками. Через півтора місяця насолоджуюся квашеними яблуками.
Коментарі