середа, 05 червня 2019 17:55

В Одесі запрацювала туристична поліція

Субота, 25 травня, 12:42

– Чому маємо йти у відділок? – запитує 16-річна Дарія Коцюруба поліцейського в Рівному на майдані Незалежності.

О 12:02 із Романом Філяком, 20 років, виходять у центр міста на акцію протесту. Тримають плакати "Україна поза законом", "Імпічмент президенту", "Не кумовство, а по-братськи". Перехожа викликає правоохоронців. Хвилин за 15 поліцейський показує жетон і пропонує піти до відділку для пояснень.

На обох протестувальників поліцейські пишуть адміністративний протокол, що невчасно подали інформацію про акцію. Викликають матір Дарії. Складають протокол про неналежне виховання дитини. Через 2 години затриманих відпускають.

– У відділку на нас психологічно тиснули. Не дозволили викликати адвоката. Погрожували, що підкинуть наркотики, і я довго сидітиму, – каже Дарія згодом. – А тепер мені у соцмережах бажають померти від раку, катувань чи побиття. Називають повією та алкоголічкою. Я спустошена і пригнічена. Страшно.

У неділю вранці віце-спікерка Ірина Геращенко пише у Facebook, що готує запит до Нацполіції: "Негоже МВС грати в політику". А президент Володимир Зеленський у соцмережі закликає поліцію не вживати заходів проти політичних мітингарів, якщо вони не порушують закон

Автор: Сергій Старостенко
  Тисячі киян прийшли на відкриття пішохідно-велосипедного мосту ввечері 25 травня. З’єднує Володимирську гірку з парком ”Хрещатий”. Перехід завдовжки 212 метрів. На його спорудження витратили понад 400 мільйонів гривень. Менше як за добу доступ на міст обмежили – виявили пошкодження скла на двох фрагментах підлоги. А під час їх заміни – тріснув третій. За однією з версій, невідомі поцілили у скло знизу з вогнепальної зброї
Тисячі киян прийшли на відкриття пішохідно-велосипедного мосту ввечері 25 травня. З’єднує Володимирську гірку з парком ”Хрещатий”. Перехід завдовжки 212 метрів. На його спорудження витратили понад 400 мільйонів гривень. Менше як за добу доступ на міст обмежили – виявили пошкодження скла на двох фрагментах підлоги. А під час їх заміни – тріснув третій. За однією з версій, невідомі поцілили у скло знизу з вогнепальної зброї

А в цей час:

– За півроку ми не отримали від Андрія жодного листа. І він від нас, – витирає сльози 34-річна Євгенія Ейдер, мачуха 19-річного Андрія Ейдера. Він – наймолодший серед 24 українських моряків, які перебувають у російському полоні. Їх захопили в листопаді 2018-го і незаконно утримують у слідчому ізоляторі "Лефортово".

У Львові Євгенія чекає на відкриття виставки, присвяченої полоненим військовим. 24 картини вивісили в холі обласної адміністрації. Усі полотна подарують морякам, коли ті повернуться додому. До столика, де можна написати листа бранцям Кремля, підходить 60-річна жінка. Бере жовтий аркуш і пише великими літерами, що на моряків тут чекають і ними пишаються.

– Я українською написала. Не пропустять? Тоді візьму додому кілька конвертів. Друзям роздам.

Пошта до моряків надходить із запізненням у 3,5 місяця.

Цього дня Міжнародний трибунал із морського права в німецькому Гамбурзі зобов'яже Росію звільнити українських моряків. І повернути Києву три захоплені судна.

37-річний Едуард Токар із села Тур'я Поляна Перечинського району на Закарпатті на подвір'ї викачує воду зі старого Volkswagen.

– Тиждень ішли дощі. Недалеко від села водоспад Воєводин і купа потічків. На годину машину на вулиці залишив – і вже в салоні вода. Під хатою була до кісточок, – розповідає. – У нас триповерховий будинок. Перший поверх – низький, як підвал використовуємо. Там закрутки зберігаємо, старі меблі, одяг. Два дні тому все плавало, як на "Титаніку". Ми з жінкою і сином в Угорщину по справах їздили. Меблі тепер викину. Тримали там бабині образи мальовані, може по 70 років мають, то зображення поплили. У людей тоже позамокали підвали й городи.

Найбільше підтопило села в Іршавському, Хустському, Перечинському і Виноградівському районах Закарпаття.

32-річна Тетяна Кравченко з окупованої Макіївки на Донеччині стоїть у черзі по російський паспорт у міграційній службі міста Шахтарськ. Через третю групу інвалідності в неї не приймають документів.

– Готувала папери кілька днів, фотографувалася, відпросилася з роботи, – каже Тетяна. – А тут кажуть, що калікам не дають паспорти РФ. Так стало прикро, що розплакалася. Мені ж на заробітки треба. Якась жінка почала заспокоювати. Розповіла, що у неї чоловік має таку ж групу. Порадила звернутися до сімейного лікаря, аби видали довідку, що я – здорова.

Тетяна в лікарні до медичної картки кладе 500 гривень зі словами: "Зробіть мене не хворою. Треба російський паспорт". Лікарка каже, щоб нічого важкого не тягала, і бере гроші. У жінки приймуть документи з довідкою про стан здоров'я. Вона шукатиме роботу в Ростові.

Владі пригрозили зламати ніс

Ви сидите з незнайомцем у барі. Він пропонує якусь абсурдну ідею. Ви підіймаєте на нього очі й кажете, що зламаєте ніс. Після цього діалог точно стане конструктивнішим. Коли в Зеленського запропонували суспільству мир із Росією через референдум – відбулося приблизно те саме.

Ця історія – пробний крок Банкової. Зондували настрої, чи підуть українці на такий сценарій. Не вийшло. Тому вирішили відкотитися на іншу позицію.

Єдине, що здивувало, – не було консолідованої відповіді від активних громадян, які пройшли війну. Але негативної реакції суспільства вистачило, щоб хлопці у владі зрозуміли: вони на хибному шляху. Добре, що можуть чути людей.

Олексій КОВЖУН, політтехнолог

Після дефолту краще не буде. Особливо – бідним

У Financial Times з'явилася стаття, де Ігор Коломойський закликає Володимира Зеленського оголосити дефолт. Як думаєте, що скажуть на це світові інвестори? Для бізнесу відповідь однозначна. Як і наслідки для економіки країни, куди припиняють надходити інвестиції. Спасибі Ігорю Валерійовичу, що наближає нас до економічної кризи.

Дефолт – це криза. А в кризу бідні стають біднішими. А багаті – багатшими.

Тому Коломойський і хоче відпочити від реформ. І від пильної уваги Заходу. Його можна зрозуміти. Йому це вигідно. Адже за дефолт заплатять пересічні громадяни. І платитимуть іще довго.

В інтерв'ю Коломойський говорить Зеленському: якщо той буде слухатися Заходу, то не зможе зберегти свій рейтинг. Це правда. Якщо робити реформи, не бачити йому підтримки 73 відсотків. Та якщо вирішить не слухати Заходу, то ми всі побачимо курс долара 73 і вище. Тут уже хто що обирає.

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

  24 травня стартувала передвиборча кампанія до Верховної Ради.  Ми готові до дострокового голосування 21 липня, заявили в Центральній виборчій комісії. ”Коли кандидати кидаються в каламутний вир виборів, то мріють спіймати там золоту рибку”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
24 травня стартувала передвиборча кампанія до Верховної Ради. Ми готові до дострокового голосування 21 липня, заявили в Центральній виборчій комісії. ”Коли кандидати кидаються в каламутний вир виборів, то мріють спіймати там золоту рибку”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

4877 українців засуджені в Росії та перебувають у тамтешніх тюрмах, повідомляє Міністерство закордонних справ України

121 справу про цькування у школах розглянули суди із 19 січня по 22 травня. У 50 випадках на винуватців наклали штрафи, у восьми – призначили їм громадські роботи, попередження винесли В шістьох справах. В одній зобов'язали публічно вибачитися. Решту справ повернули на доопрацювання чи обмежилися усним зауваженням у залі засідань

"Референдум щодо миру з Росією вже відбувся. Почався на "Груші" й Інститутській, коли десятки радників із російського ФСБ інструктували Януковича, як краще нас зачистити. Продовжився в Одесі, коли бойовики з Придністров'я стріляли по беззбройних українцях. У Слов'янську й Горлівці, де окупанти скидали в річку українців із розпоротими животами. Він тривав усе літо 2014-го, в кожному селі й містечку, яке ми визволяли від окупантів. Проходив під Іловайськом, де російські генерали влаштували криваву розправу над "украми". Результати переконливі й недвозначні: мир із Росією – лише після перемоги", –

Євген ДИКИЙ, науковець

882 людини загинули в автокатастрофах за чотири місяці 2019 року. 6,3 тис. – отримали травми. Загалом сталося понад 47 тис. аварій. Найбільше в Києві – 12,6 тис.

Із 1 серпня встановлюватимуть туалети в супермаркетах. Цю вимогу внесли в Державні будівельні норми.

Автодорога М-05 Київ – Одеса стане автобаном. У межах Кіровоградської, Миколаївської та Одеської областей для її ремонту використають цементобетонне покриття. Будівництво розпочнеться цьогоріч.

За п'ять років в Україні зафіксували 1040 випадків торгівлі людьми. За 2018-й відкрили 299 кримінальних проваджень щодо цього злочину, кажуть у Генеральній прокуратурі.

48,8% українців відносять себе до Православної церкви України. 14,2% – до Московського патріархату, за даними Київського міжнародного інституту соціології.

В Одесі запрацювала туристична поліція. Реагує і запобігає порушенням закону в курортних зонах. Підрозділ цілодобово патрулює на пляжах.

На сайт "Електронний архів визвольного руху" виклали 99 документів Комітету державної безпеки СРСР, в яких описується повернення кримських татар на півострів після депортації 1944-го. Є, зокрема, доповідні про голодування Мустафи Джемілєва, відомості про самоспалення Муси Мамута.

 

Куму підозрювали у стосунках із начальником. Казала, що це неправда. Але, коли директор п'яним збив машиною двох людей і від нього пішла дружина, стала провідувати в ізоляторі. Згодом там і одружилися. Зараз вагітна. Чекає чоловіка з тюрми.

Оксана ФЕСЕНКО, 30 років, Луцьк

Сусід працює на молочному заводі. Краде сметану, масло і згущенку. Голосував за Зеленського. Клявся, що після зміни влади почне жити по-чесному. Днями заходив і пропонував купити в нього молочку. Мовляв, знову наносив. Питаю: "А як же чесне життя?" Сміється: "Звичка".

Анастасія, 41 рік

Батька на роботі називали "залізна голова". На спір міг розбити об чоло будь-яку пляшку – з-під пива, вина чи шампанського. Ніколи не було струсів і навіть порізів. Але після 40 років голова боліла так, що не міг заснути без знеболювальних. Помер у 51 рік від інсульту.

Вікторія, 32 роки, Полтава

Друг назбирав 24 тисячі гривень на iPhone-10. Запросив обмити покупку. Смажили шашлики біля річки. Він напився і в одязі пішов купатися. Телефон утопив. Пірнали всією компанією, так і не знайшли.

Антон, 28 років, Харків

Через часті сімейні сварки я почав випивати. Жінці це набридло. Наполягла, аби я за раз випив весь алкоголь у домі – чотири пляшки горілки. Пив, доки не стало погано. Відтоді спиртного не вживаю.

Олексій, 30 років

Зараз ви читаєте новину «В Одесі запрацювала туристична поліція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути