четвер, 14 липня 2022 08:10

"Росіяни викликали поліцію, бо їх побили в готелі. Пики начистили німець і двоє британців"

Туреччина підтримає вступ Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу. Про це повідомила канцелярія президента Фінляндії Саулі Нійністе 28 червня. Заявки країни подали 17 травня. Тоді президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан виступив проти членства Швеції.

Крім того, лідери країн НАТО визнали Росію головною загрозою Альянсу через повномасштабну агресію проти України, йдеться у висновках нової стратегічної концепції, яку ухвалили на саміті в Мадриді, повідомив генеральний секретар Єнс Столтенберґ

  Біженці з України протестують перед посольством України в іспанській столиці Мадриді, вимагаючи у НАТО підтримки, 29 червня
Біженці з України протестують перед посольством України в іспанській столиці Мадриді, вимагаючи у НАТО підтримки, 29 червня

Ліна Сальнікова, 36 років, інженер, Варшава, Польща:

– Виїхали з Мінська, коли сусіда забили на допиті й тіло підкинули у двір. Хтось доніс із роботи, що підбурює людей на протести. Дружина не змогла нічого довести. Поліцейський казав, що це п'яна бійка, хоча чоловік ні краплі не вживав. Ми з чоловіком розуміли, що рано чи пізно будемо наступні.

Мама залишилася. Працювала на залізниці диспетчером. Два тижні тому прийшли з допитом. Хтось з їхньої зміни повідомляв дані партизанам. Ті псували полотно, щоб рашисти не могли перекидати зброю. Офіційно на середину квітня розслідували понад 80 диверсій. Потім дані засекретили. Повідомляли мати та дві її напарниці. В інших змінах також є люди, які проти Путіна з Лукашенком. Брат навчив, куди має ховати планшет, як поводитися. Мама після інсульту погано говорить. Показала, що телефон має старий. На кухні висить календар із Лукашенком.

Після допиту зрозуміли, що маму треба вивезти. Вона "випадково" забула 500 доларів. Тому випустили в Росію. Сказала, що хоче провідати родичів. Через Грузію прилетіла до мене.

Питаю, чи не боялася. Каже, в певний момент прийшло розуміння, що мусить допомагати українцям хоч якось. Тепер переказуватимемо гроші. Також допомагаю друзям, які залишилися в Білорусі й партизанять. Однокласник воює за Україну. Тих, хто усвідомлює, що відбувається, не так уже й мало.

Теодор Закіндіс, 65 років, власник готелю, Родос, Греція:

– Син зателефонував, що має проблеми. Росіяни викликали поліцію, бо їх побили в готелі. Дві пари спустилися в ресторан у футболках із літерами Z. Думав, натрапили на українців. А їм пики начистили німець і двоє британців.

На середину квітня розслідували понад 80 диверсій

Написали із сином делікатне оголошення, що не можемо приймати росіян до закінчення війни. Британці й поляки просили не селити їх на одному поверсі з окупантами. Мовляв, не можемо гарантувати безпеку й ми проти нападу на невинну країну.

Брат усе життя був страшенно скупий. Виготовляє косметику на оливковій олії та козиному молоці. Кілька тижнів тому волонтери перепитали, чи може дати кілька десятків мила для наборів людям в Україну. Віддав майже 400 – все, що мав на складі.

Алія Гурєвич, 43 роки, психолог, Тель-Авів, Ізраїль:

– Хтось зі знайомих надіслав відео про фільтраційні табори, що їх росіяни влаштовують для українців. Кілька днів після того не могла думати ні про що інше. Бабуся пройшла концтабір. Не можу повірити, що якийсь народ знову має через це пройти.

Допомагаю українським колегам пояснювати спільноті про неприпустимість позицій деяких російських психологів. Коли читаєш ті дурниці, які вони пишуть, розумієш, що в них немає іншого виходу, крім ізоляції. Люди серйозно обговорюють, як відмежуватися від новин про обстріл твоєю армією торгового центру, а не думають, як зупинити війну.

Людмила Мрачкова, 52 роки, вчителька, Софія, Болгарія:

– На початку червня отримала лист від якогось російського фонду, що хочуть безкоштовно передати нам книжки й матеріали для творчості. Обурилася, бо хтось з адміністрації школи роздав приватні контакти вчителів молодших класів. Ще більше сердилася, коли дізналася, що колега хотіла погодитися. Які матрьошки і книжки, коли ви щодня вбиваєте дітей?

Мій зять переїхав із Києва три роки тому. Його мати відмовилася. Доглядає свою сестру з раком легень. Щовечора їм телефонуємо. Мрію колись вивезти сваху на море відпочити. Вона в мене молодець.

Наїра Капанадзе, 32 роки, хімік-лаборант, Тбілісі, Грузія:

– Повірити не могла, що наша влада втратила шанс стати кандидатом у члени Євросоюзу. Думаю, і для них це стало несподіванкою. Їм здавалося, що можуть годуватися з російської кишені і притому вдавати, що так і має бути. Але ніхто не пробачить такого лицемірства. Виходимо на протести проти проросійської лінії теперішньої влади. Але це навряд чи допоможе.

У знайомої загинув брат на війні, захищаючи Україну. Розказав перед поїздкою, як його поховати. Просив, щоб були лише темні троянди на могилі. Вирощував такі. У містечку не залишилося жодної в день похорону. Могила була засипана квітами.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни викликали поліцію, бо їх побили в готелі. Пики начистили німець і двоє британців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути