Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2017 11:20

Від ангела - солодощі, від чортеняти - шматок вугілля - як святкують Миколая у світі

19 грудня, в Україні відзначають День святого Миколая. За традицією, зранку слухняні дітлахи знаходять під подушками солодкі "миколайчики". Ті ж, хто вів себе нечемно, - різочку.

У світі є й інші традиції, пов'язані зі святом. У деяких країнах Миколай кладе подарунки дітям у рукавиці та черевики. Крім того, розносити "миколайчики" йому допомагають помічники.

Крім того, православні та католики відзначають це свято в різні дні. Перші – 19 грудня за новим стилем. Другі – 6 грудня за старим стилем. Утім суть свята це не змінює. У всіх країнах діти пишуть листи Миколаю та отримують подарунки.

Gazeta.ua дізналася, які традиції святкування існують у світі.

У Німеччині свято Миколая відзначають з XV ст. Діти вірять, що Святий приходить тільки до слухняних. Перед сном вони розвішують шкарпетки або спеціальні черевички Nikolaus над каміном. Саме у них Миколай приносить солодкі подарунки.

Автор: Religiöse Feiertage
 

У Франції Миколая або прихід П'єра Ноеля святкують з 19 грудня по 1 січня. Це залежить від регіону. За легендою, П'єр Ноель приїздить на віслюку. Пролазить в будинок через димар і кладе подарунки у розвішані біля каміну панчохи. Крім того, Святий Миколай - покровитель Лотарингії. У цьому регіоні влаштовують святкову процесію. Святий крокує містом. Поряд з ним - помічник. Він роздає подарунки або різочки.

Єпископ із золотим посохом - так виглядає Миколай у Польщі. Люди вірять, що він подорожує на коні чи санях. Напередодні святкової ночі діти розвішують у будинку білі шкарпетки або панчохи. Туди Святий приносить подарунки.

У Нідерландах аналогом Миколая є Сінтер Клаас. Його день святкують 6 грудня. У цій країні вважають, що Сінтер Клаас припливає кораблем з Іспанії. У місто він в'їжджає на коні.

Автор: commons.wikimedia.org
 

Діти напередодні у вечері ставлять своє взуття перед каміном або дверима. Кладуть у нього моркву - смаколик для тварини. А натомість вранці у своїх черевичках знаходять подарунки. Серед традиційних солодощів - вершкові льодяники різних форм, шоколадні ініціали дитини або поросятка з марципану.

День святого Миколая або Миколи Зимового в Албанії також відзначають 6 грудня. Утім напередодні албанці постять до опівночі, запалюють у будинку свічки. О 12 ночі на стіл подають смажену свинину чи ягня. Під час святкової трапези говорять один одному привітання: "Нехай Ніч Святого Миколая допоможе тобі!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такий Миколай: три мультфільми для малечі

Миколая вважають покровителем міста Сассірі в Італії. У жителів цього містечка існує традиція Rito delle Nubili - обряд незаміжніх. 6 грудня молодим дівчатам дарують подарунки для щасливого майбутнього заміжжя. Діти отримують у подарунки солодощі, іграшки чи книги.

Автор: PMG.ua
 

У Австрії Миколай - дитяче свято. Дітлахи увечері виставляють своє взуття за поріг. Зранку знаходять там цукерки, пряники, горіхи, мандарини чи яблука. У цій країні, за традицією, доброго Ніколауса супроводжує злий Крампус. Молоді люди одягаються у костюм Крампуса, галасуючи, бігають вулицями міста. Вважається, що у ці дні безчинствують різні злі духи зими.

Різдвяний сезон у Чехії відкриває святом Святого Мікулаша. Так у цій країні називають Миколая.

Автор: atomic bee web
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подарунки до Святого Миколая: 5 книжок для дошкільнят

Він приходить у ніч з 5 на 6 грудня. Мікулаш одягнений у довгу шубу. Має посох та торбину з подарунками. Його супроводжують ангел і чортеня. Слухняним дітям ангел дарує фрукти та солодощі. Неслухняним - картоплю чи шматок вугілля.

Св. Миколай опікується воїнами, водіями і мандрівниками, допомагає бідним у скруті, вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців та лучників. У цей день спостерігають за погодою. "Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього", - кажуть у народі. Колись у цей день варили пиво, скликали гостей, гуляли, веселилися. А по обіді запрягали найкращі коні в "козирки" і з піснями та веселими вигуками їздили навколо села - "бо треба ж знати, чи слизький сніг цього року випав!"

Зараз ви читаєте новину «Від ангела - солодощі, від чортеняти - шматок вугілля - як святкують Миколая у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути