Ексклюзиви
вівторок, 20 березня 2018 11:13

Угорщина висунула Україні новий ультиматум щодо мовної статті

Угорщина висунула Україні новий ультиматум щодо мовної статті
Венеціанська комісія вважає, що претензії Угорщини щодо мовної статті українського закону "Про освіту" – безпідставні. Фото: radiosvoboda

Угорщина блокуватиме українські зустрічі на рівні ЄС і НАТО, якщо наша країна не внесе зміни у закон "Про освіту".

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вимагає відкласти реалізацію закону до 2023-го, пише УНІАН.

"Угорщина не має інших інструментів, окрім як блокувати міжнародні, європейські та євроатлантичні прагнення України. Угорщина також не підтримуватиме проведення зустрічі міністрів оборони ЄС-Україна, яка запланована на квітень, і саміту НАТО-Україна, який відбудеться влітку", - заявив Сійярто на Раді ЄС.

Угорщина підтримає зустрічі лише у тому випадку, "якщо Україна виконуватиме свої міжнародні зобов'язання і умови щодо задоволення прав угорської національної меншини на Закарпатті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина програла суперечку щодо української мовної статті

"Україна займає геополітично важливу позицію. Але це не означає, що вона звільнена від дотримання міжнародного права або від її зобов'язання захищати меншини, що проживають на її території", - заявив міністр закордонних справ Угорщини.

У вересні 2017-го Верховна рада прийняла Закон "Про освіту". Навколо мовної статті закону виникли суперечки. Занепокоєння висловили Угорщина, Румунія та Молдова. Там вважають, що український закон порушує права їхніх меншин. Пізніше Міністерство закордонних справ відправило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії. Там не згодні з претензіями угорського уряду, що мовна стаття українського Закону "Про освіту" обмежує права національних меншин.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина висунула Україні новий ультиматум щодо мовної статті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі