понеділок, 11 грудня 2017 16:03

Угорщина програла суперечку щодо української мовної статті

Угорщина програла суперечку щодо української мовної статті
28 вересня Міністерство закордонних справ відправило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії. Фото: УНІАН

Венеціанська комісія не згодна з претензіями угорського уряду, що мовна стаття українського Закону "Про освіту" обмежує права національних меншин.

Про це йдеться у висновку Комісії.

"Венеціанська комісія закон схвалила. Критичних зауважень до мовної статті не було - лише рекомендації. Сьома стаття настільки грамотно прописана, що навіть найавторитетніша інституція не має до чого придертися. У висновку Комісії є дуже гарна цитата: "Комісія хотіла б підкреслити, що сприяння поширенню державної мови та її обов'язковість для усіх громадян є законною і навіть похвальною метою держави", - розповідає Gazeta.ua громадський діяч та правозахисник Роман Матис.

Україна не зменшуватиме наявні права представників національних меншин, виконуючи мовну норму Закону "Про освіту".

"Якби за статтею, мови нацменшин викладали лише як предмет без можливості вивчати інші дисципліни цією мовою, тоді було б втручанням у права меншин. У нашій статті є правова основа для викладання інших предметів мовою нацменшин чи офіційними мовами Європейського Союзу. Тобто у початковій школі предмети викладатимуть рідною для учнів мовою. У старшій збільшуватимуть частку навчання державною мовою. У професійно-технічних училищах та університетах студентів навчатимуть лише державною мовою. Таким чином нацменшинам допомагають не забути рідну мову і при цьому вивчити державну. Раніше цього не було. До прикладу, на Закарпатті у районах з великою угорською нацменшиною, навчання відбувалося виключно угорською. Час від часу уроки проводили українською", - каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітні права національних меншин не зменшуватимуть - Рада асоціації

Порушень в українській мовній статті немає. Крім того, вона набагато лояльніша до мов нацменшин, ніж у деяких європейських країнах.

"Якщо вивчити мовні закони країн Європейського Союзу, які зараз проводять оцінку нашої мовної статті, то вони далекі від ліберальних. Наша стаття одна з найбільш ліберальних у демократичному світі. Робити статтю ідеальною варто тоді, коли інші країни доведуть свої закони до нашого", - каже Роман Матис.

5 вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про освіту". Законопроект підтримали 255 парламентаріїв. Суперечки виникли навколо 7 статті закону - мовної. Занепокоєння висловили Угорщина, Румунія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин. 28 вересня Міністерство закордонних справ відправило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина програла суперечку щодо української мовної статті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути