вівторок, 24 липня 2018 17:32

Там інші підходи до ролі викладача - 5 головних відмінностей української освіти від закордонної

Там інші підходи до ролі викладача - 5 головних відмінностей української освіти від закордонної
В Україні та за кордоном кардинально різні підходи до вступу у вузи. Фото: День

Все більше українців їдуть навчатися за кордон. У 2017 році освіту за кордоном здобували 70 тис. українців.

"Ця цифра дійсно зростає за минулі роки, особливо після 2014 року, коли одним із критеріїв вибору місця навчання за кордоном став безпековий фактор. Але з іншого боку, ця цифра є порівняно невеликою, як в світових чи європейських масштабах", - каже директор Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

Керівник міжнародної освітньої компанії DEC Education Ірина Кузьменко назвала Gazeta.ua 5 основних відмінностей освіти в Україні і за кордоном.

1. Практика, а не теорія. В українській системі освіти акцент роблять на отриманні теоретичних знань. У зарубіжних країнах вважають, що головне завдання освіти - навчити використовувати знання на практиці.

2. Мотиваційний лист та співбесіда. В Україні та за кордоном кардинально різні підходи до вступу у вузи. У нас запорука успіху - високі бали за результатами ЗНО. За кордоном більше уваги звертають не на знання, а на особисті якості та досягнення абітурієнта, які потрібно продемонструвати за допомогою переконливої самопрезентації під час співбесіди, в додатку з мотиваційним листом та портфоліо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт сказала, чого не вистачає українській освіті

3. Практичні навички, а не чиста теорія. Студенти закордонних вузів вивчають меншу кількість дисциплін, але більш глибоко. Всі набутті знання використовують на практиці, під час якої напрацьовуються навички.

4. Роль викладача. За кордоном інші підходи до його ролі. Студенти можуть обирати викладача самостійно, що впливає на його заробітну плату. Викладачам важливо напрацювати довіру та авторитет. Студент може дискутувати, відстоювати свої оцінки, консультуватися під час підготовки студентських проектів.

5. Вступ до магістратури. Більшість студентів-магістрантів за кордоном - дорослі особистості, які наважуються на навчання на магістратурі після того, як отримають досвід роботи і переконаються в правильності обраної професії. Українські студенти вступають на магістратуру одразу після закінчення бакалаврату.

За останні 10 років кількість українських студентів за кордоном зросла на 186%. Іноземні вузи обирають не тільки найкращі випускники українських шкіл, а й ті, хто не склав ЗНО.

Зараз ви читаєте новину «Там інші підходи до ролі викладача - 5 головних відмінностей української освіти від закордонної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути