Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2018 12:21

Чому українські студенти їдуть навчатися за кордон

Чому українські студенти їдуть навчатися за кордон
За кордоном навчається 70 тис. українських студентів. Фото: yolo.if.ua

У закордонних вузах навчаються майже 70 тис. українських студентів. За останні 10 років ця цифра зросла на 186%.

"Ця цифра не велика. Те, що українські студенти їдуть навчатися в іноземні вузи, - наслідки глобалізації. Добре, що вони мають таку альтернативу", - каже Gazeta.ua освітній експерт Віктор Громовий.

Іноземні вузи обирають не тільки найкращі випускники українських шкіл, а й ті, хто не склав ЗНО.

"У нашій країні недостатньо виважена політика проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Через відсутність тестів різних рівнів складності та можливості повторного складання тестування занадто велика кількість потенційних абітурієнтів втрачають можливість стати студентами українських університетів. Тому вони їдуть за кордон", - каже Gazeta.ua екс-директор Українського центру оцінювання освіти Ігор Лікарчук.

Серед причин, чому випускники українських шкіл їдуть навчатися за кордон, експерт називає вартість і умови навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навчання за кордоном: як вступити до іноземного вузу

"Навчання у багатьох країнах коштує набагато дешевше, ніж в Україні. Там краща матеріально-технічна база, ніж у наших провідних закладах. Практично у всіх пристойних зарубіжних університетах не потрібно платити хабарі за отримання оцінок. Також тамтешні гуртожитки за умовами проживання не можна порівняти з більшістю наших", - продовжує фахівець.

25% минулорічних випускників, які склали ЗНО на 180 балів і вище, не вступали до українських вузів - такі результати аналізу вступної кампанії аналітичного центру CEDOS. Для виїзду на навчання за кордон необхідний стандартний пакет документів. Це - виписка оцінок за останній рік, атестат, результати тесту з англійської мови, інформація про нагороди та відзнаки, мотиваційний лист, оплата навчання та студентська віза.

Зараз ви читаєте новину «Чому українські студенти їдуть навчатися за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4068
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути