понеділок, 18 грудня 2017 10:40

Досвід якої країни використовуватимуть у мовній освіті

Досвід якої країни використовуватимуть у мовній освіті
МОН розробило три моделі використання мов національних меншин у школі.Фото: likcentre.0312.ua

Рекомендації Венеційської комісії щодо мовної статті можуть впроваджувати за латвійськими моделями навчання у школах нацменшин.

"Нам необхідно знайти правильні моделі навчання для представників національних громад, щоб вони чудово знали і могли вживати рідну мову і так само чудово володіли державною мовою. Досвід Латвії в цьому питанні дуже цінний для України. Рекомендації, які ми отримали щодо сьомої статті від Венеційської комісії, можуть бути імплементовані й через такі моделі, які пропонуються в Латвії", - заявила міністр освіти Лілія Гриневич.

До прикладу, у старшій школі навчаються за співвідношенням 60 на 40. 60% часу відводять на вивчення навчальних предметів державною мовою, а 40% – рідною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто контролюватиме якість освіти

Зараз Міністерство освіти і науки розробило три моделі використання мов національних меншин у школі. Моделі розробили з урахуванням вразливості мови та мовним середовищем тієї чи іншої громади. Перша модель стосується вразливих мов, громади яких не мають власної держави. Друга модель розрахована для національних громад, мова яких належить до мов Європейського Союзу. Третя - для національних громад, материнська мова яких належить до однієї з українською мовної сім'ї.

5 вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про освіту". Законопроект підтримали 255 парламентаріїв. Суперечки виникли навколо 7 статті закону - мовної. Міністерство закордонних справ відправило закон "Про освіту" на експертизу до Венеціанської комісії. Там відхилили претензії Угорщини щодо утискання прав національних меншин.

Зараз ви читаєте новину «Досвід якої країни використовуватимуть у мовній освіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути