середа, 18 жовтня 2017 11:31

Як змінилися умови вступу до вузів

Як змінилися умови вступу до вузів
Міністерство освіти і науки прийняло Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти у 2018 році. Фото: akademservis.ua.

Міністерство освіти і науки прийняло Умови прийому на навчання до закладів вищої освіти у 2018 році.

Документ встановлює правила вступної кампанії у наступному році. Він обов'язковий для вузів усіх форм власності. Наказ підписала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Gazeta.ua виокремила основні умови вступної кампанії у наступному році.

1. У наступному році абітурієнти почнуть реєстрацію електронних кабінетів вступників 2 липня. Реєстрація триватиме до 25 липня.

2. Абітурієнти на денну та заочну форму навчання подаватимуть заяви лише в електронній формі.

3. Подавати документи у паперовому вигляді мають право абітурієнти, які вступають за квотами або мають іноземний документ про освіту. Крім того, паперові заяви прийматимуть у разі наявності розбіжностей в прізвищі, імені, по батькові, даті народження, статі або громадянстві вступника в його документах.

4.У наступному році скоротять кількість заяв, які зможуть подавати абітурієнти. Вступники матимуть можливість подати 7 заяв (раніше було 9) на 4 спеціальності. Подання заяв на конкурсні пропозиції за кошти фізичних або юридичних осіб обмежувати не будуть.

5. Для конкурсного відбору вузи зараховуватимуть бали сертифікатів ЗНО, вступних іспитів чи творчих конкурсів з 3 предметів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як проходитиме ЗНО 2018 року

6. У 2018 році вищі навчальні заклади прийматимуть сертифікати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років. Вузи не враховуватимуть оцінки з англійської, французької, німецької та іспанської мов. Результати з цих іноземних мов прийматимуть лише з сертифікатів ЗНО 2018 року.

7. Встановили мінімальний бал для вступу на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" та "Педіатрія". Він не може бути меншим ніж 150 балів.

8. Право на першочергове зарахування до медичних та педагогічних вузів мають вступники, які уклали договір про відпрацювання не менше 3 років у сільській місцевості або селищах міського типу.

9. Вузи прийматимуть заяви з 12 липня. Втім графіки подання заяв залежатимуть від того, на основі яких умов вступатимуть абітурієнти. Випускники шкіл, які для вступу до університету складатимуть іспити чи писатимуть творчі конкурси, зможуть подавати заяви до 20 липня. Абітурієнти, які вступатимуть тільки на основі сертифікатів ЗНО, - до 26 липня.

10. Іспити у вузах триватимуть у кілька сесій. Творчі конкурси триватимуть з 14 до 26 липня. Вступні іспити проводитимуть з 21 до 26 липня. Співбесіди - з 21 до 23 липня.

11. Навчальні заклади 1 серпня повинні оприлюднити рейтингові списки до зарахування. Рекомендовані до зарахування вступники мають виконати вимоги до зарахування на місця державного або регіонального замовлення до 06 серпня. Зарахування на бюджет відбудеться 7 серпня. Переведення на вакантні місця державного триватиме до 18 серпня. Зарахування на контрактну форму навчання - до 30 вересня.

12. До 31 грудня нинішнього року заклади вищої освіти мають розробити та оприлюднити власні правила прийому вступників.

5 вересня народні депутати все ж ухвалили Закон "Про освіту". Законопроект підтримали 255 парламентаріїв. Документ передбачає багато змін для освітян. Серед таких - запровадження 12-річного навчання у школах, збільшення заробітної плати вчителям до 6,5 тис., оприлюднення офіційних звітів щодо грошових витрат, викладання у вузах українською мовою та створення Агентства забезпечення якості освіти. Найбільше обговорень викликала 7 стаття закону. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилися умови вступу до вузів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі