вівторок, 19 вересня 2017 14:53

Студентів-айтішників заохочують працювати в Україні

 

Цього року стартував експериментальний проект для вітчизняної ІТ-освіти "Нова освітня модель" (НОМ). Студенти ІТ-спеціальностей зможуть працювати в провідних ІТ-компаніях України, не прогулюючи університетські заняття. Останні оплатять їм навчання і гуртожиток та виплатять стипендії. В Європі подібну практику називають дуальною освітою.

Серед ІТ-компаній, що підтримали освітню ініціативу, – EPAM та Ciklum. Саме там студенти застосовуватимуть свої теоретичні знання на практиці під час роботи над реальними проектами.

1 вересня за програмою НОМ розпочали навчання в Державному університеті телекомунікацій четверо найкращих абітурієнтів із Донеччини, Івано-Франківщини, Кропивницького та Дніпра. Всі вони – успішні випускники проектів позашкільної ІТ-освіти "Школяр-програміст", "Дніпро ІТ-школа" та літнього онлайн-курсу JavaGR8 Summer Intensive.

Цей проект – це також спроба зацікавити абітурієнтів українською освітою, зменшивши відтік молодих талановитих кадрів за кордон та забезпечивши вітчизняну ІТ-індустрію кваліфікованими спеціалістами.

- У нас булм три дуже показові прецеденти, коли учасники літнього інтенсиву НОМ, маючи бюджетні місця в українських ВНЗ, обирали між навчанням за кордоном і участю в нашому проекті, – каже ініціатор проекту, голова громадської організація "Фундація розвитку інновацій" та Java-тренер компанії SmartMe Univetsity Сергій Іщеряков. – Навіть оцей, здавалося б, незначний момент вагання – це вже маленька перемога для нас, адже ми змогли зачепити, зацікавити студента, створити привабливу вітчизняну альтернативу закордонній освіті.

- У Новій освітньої моделі ми робимо ставку на індивідуалізацію навчання, використання сучасних ІТ-технологій, практичну складову і розвиток не тільки професійних, але й особистісних якостей, – також коментує Оксана Біла, директорка освітньої платформи SmartMe University. – Цьогорічний старт показав, що проект цікавий і перспективний для кожної зі сторін-учасниць. Тому наступного року ми хотіли би залучити до співпраці більше ВНЗ та ІТ-компаній, а також, безперечно, більшу кількість активних та ініціативних студентів, які готові творити зміни і не бояться змінюватися.

Зараз ви читаєте новину «Студентів-айтішників заохочують працювати в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути