Ексклюзиви
четвер, 14 вересня 2017 10:03

Як проходитиме ЗНО 2018 року

Як  проходитиме ЗНО 2018 року
У 2018-му зовнішнє незалежне оцінювання триватиме з 22 травня по 14 липня. Фото: zutv.ro

Наступного року Міносвіти впровадить деякі зміни до проведення тестування. Відомство ухвалило відповідну постанову.

Так, зовнішнє незалежне оцінювання триватиме з 22 травня по 14 липня. Випускники зможуть пройти тестування максимум з 4 предметів. До програми включили українську мову та літературу, історію України, математику, біологію, географію, фізику, хімію та англійську, іспанську, французьку і німецьку мови. Тест з російської скасували. Його запровадили 2011-го.

Результати ЗНО з трьох предметів одинадцятикласникам зарахують як результати державної підсумкової атестації. Це українська мова, математика чи історія та один з навчальних предметів за вибором.

Крім того, ЗНО з української мови писатимуть випускники коледжів та професійно-технічних училищ.

"Таке нововведення достатньо ризиковане. Рівень знань у коледжах бажає бути кращим, тому випускники можуть завалити тестування", - каже Gazeta.ua освітній експерт Андрій Черних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що змінить закон "Про освіту": 13 положень

Український центр оцінювання якості освіти наступного року впровадить зміни до проведення тестів з іноземних мов. Використають тести двох рівнів складності - В1 і В2. Випускники, які хочуть зарахувати результат ЗНО з іноземної як ДПА, мають складати предметний тест рівня В2.

"Усі випускники мають мати право обирати іноземну мову як ДПА. Не повинно бути вимог В1 чи В2. Нововведення до тестування з англійської порушує права дітей, які навчались у непрофільних класах. Слабші діти із профільних класів повинні мати можливість вибору В1, а сильніші з непрофільних - мати право на здавання В2", - розказує Андрій Черних.

Відтепер тестування матимуть частину "Розуміння мови на слух". Вона передбачає прослуховування звукових фрагментів і виконання завдань до них.

Народні депутати ухвалили закон "Про освіту". Законопроект підтримали 255 парламентаріїв. Серед суттєвих змін - запровадження 12-річного навчання у вузах, збільшення заробітної плати вчителям оприлюднення офіційних звітів щодо грошових витрат, викладання у вузах українською мовою та створення Агентства забезпечення якості освіти.

Зараз ви читаєте новину «Як проходитиме ЗНО 2018 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути