середа, 21 серпня 2019 12:57

Яким спеціалістам не обійтися без англійської мови

Яким спеціалістам не обійтися без англійської мови
Експерт розповів кому потрібно знати англійську мову і як її вивчити Фото: Freepik

Україна опинилася на 43 місці з 88 країн у публічному рейтингу рівня володіння англійської мови в різних країнах у 2018 році. У 2017 році наша держава займала 47 місце в списку і були в групі "нижче середнього".

Про те, як змінюватиметься рівень англійської в українців і хто найкраще знає іноземну мову говорить засновник онлайн-школи вивчення англійської мови EnglishDom Максим Сундалов.

Що допомагає підвищити рівень англійської мови в українського населення?

- Основними "двигунами" такого прогресу є іт-індустрія, нова реформа освіти, а також доступність онлайн-вивчення англійської. Крім цього, неухильно зростає попит на англомовних фахівців. Разом з ним і кількість шкіл, курсів та програм для вивчення мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців не володіють англійською

Очевидно, що Україна стає новою "силіконовою долиною", експоненціальне зростання кількості фахівців, які працюють в цій сфері - очевидне. Крім того, зростають і штати представництв міжнародних компаній. Зараз в ІТ-сфері працюють більше 100 тисяч українців. Ці люди щодня комунікують англійською мовою, відправляють листи, навчають інший персонал і презентують проекти. Запит до їхнього рівня володіння мовою зростає з кожним днем.

У яких сферах фахівці мають найвищий рівень англійської?

- Зараз знання англійської - це стандартний навик, як стресостійкість та комунікабельність, наприклад. При цьому, здобувач, який володіє хоча б середньою англійською оцінює себе на 10-15% вище, ніж аналогічний кадр без мовних навичок.

Рівень володіння англійської в робочому середовищі зумовлюється сферою діяльності. Отже, безумовні лідери: юристи, консалтинг та інші. До речі, більше 45% наших студентів - це представники it-індустрії, а корпоративний сегмент - найбільший замовник - 350 українських компаній. Рівень володіння мовою у таких студентів сильно вище, ніж в інших сферах.

На яких посадах знання англійської мови стає необхідним?

- Їх стає дедалі більше. За останній рік в рейтинг вирвалися - документообіг, кол-центри і логістика. Найбільш високий рівень володіння мовою у менеджерів середньої та вищої ланки. Зовсім скоро ми можемо зіткнутися з дуже негативною тенденцією - багато роботодавців вкладають ресурс, в тому числі і освітній, тільки в співробітників вищої ланки. За підсумком ми маємо два класи: міжнародний, адаптований до умов роботи в будь-якій компанії, англомовна еліта і локальний - неангломовний допоміжний персонал.

Чи зростатиме рівень англійської у майбутніх поколінь?

- Питання швидкої інтеграції англійської мови в усі сфери нашого життя зараз стоїть, як ніколи гостро. 15 липня 2019 року Міністерство освіти України затвердило нову Концепцію розвитку англійської мови в університетах. Тепер для вступу до ВНЗ необхідно володіти рівнем англійської не нижче B1. Студенти бакалаври повинні знати мову вже на рівні B+, а ось магістри і доктори філософії - не нижче B2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому в Україні дефіцит учителів: думка експерта

Очевидно, що ми рухаємося в бік глобалізації і в освітній сфері. Обмін студентами з європейськими та американськими вузами - все ближче. При цьому рівень володіння мовою у студентів все ще сильно нижче середнього. Це "палиця з двома кінцями", з одного боку - вже шалений попит на англомовних фахівців, з іншого боку - дуже низький рівень знань. Разом з тим, з'являється надія на те, що освітній і корпоративний сегмент вимушено підвищать загальний рівень знання англійської мови в країні.

Який рівень англійської потрібен українцю, щоб вільно спілкуватися в англомовному середовищі?

- Для вільної комунікації на загальні теми буде достатньо intermediate, тобто середнього рівня. Для професійних бесід, ділових листувань і розмов на більш складні теми, наприклад культурні, соціальні, політичні та інші потрібно рівень володіння мовою не нижче upper-intermediate, а це пороговий-просунутий рівень. Для цього необхідно знати в середньому дві-три тисячі англійських слів. Володіти всіма трьома часами - минулим, теперішнім та майбутнім. Така людина повинна вміти підтримати розмову, розповісти про події та досвід. Вона має розуміти та читати тексти будь-яких типів без спеціальної тематики.

Самостійно покращити англійську до розмовного і вищого рівня людині буде складно. Але можна почати зі збільшення словникового запасу, у цьому допоможуть онлайн-тренажери. Відразу скажу - цього вистачить лише для того, щоб підтягнути англійської до "трохи нижче середнього". Потрібно контактувати з носіями мови, дивитися Netflix та читати переклади пісень.

Чим відрізняється рівень англійської середньостатистичного українця у порівнянні з іншими європейськими країнами?

- Рівень знання мови серед населення залежить від масштабів інтеграції цієї мови. Наприклад, Польща, буквально за два роки піднялась фактично на 10 пунктів у рейтингу. Там більш розвинена туризм, приїжджають як носії англійської, так і інші європейці, які спілкуються з місцевим населенням англійською. Тому для поляків вивчення мови стає необхідністю. Збільшення кількості штатів міжнародних компаній в Польщі, а також професійний, освітній і культурний обмін - ось очевидні чинники, які вплинули на швидку інтеграцію англійської мови в Польщі.

Чим ще?

- Головні носії англійської зараз - представники IT, реклами, консалтингу, підприємці, студенти, представники арту. Це люди, які регулярно взаємодіють зі світом, а універсальна мова спілкування цього світу - англійська. У країнах, що увійшли в верхні позиції рейтингу знання англійської мови є відкрите бізнес-середовище, велика кількість міжнародних навчальних програм, і знову - розвинений туризм. Держава не мотивує людей вивчати англійську, воно створює середовище, в якій використання мови неминуче.

Як діяти уряду та суспільству загалом, щоб у країні теж зростав рівень англійської у людей?

- Потрібно підвищити вимог до HR-директорів, зробити доступними сервіси онлайн-вивчення мови і адаптувати міське середовище, наприклад змінювати або добавляти англомовні написи на вивісках чи підвищити вимоги до обслуговуючого персоналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криптовалюта та електронні гроші: у школах вивчатимуть фінансову грамотність

Україна рухається в правильному напрямку, айтішники, українські художники, дизайнери і музиканти - двигуни прогресу. Для них англійська - необхідний навик і таких фахівців все більше. За рахунок цього зростає конкуренція, для того, щоб потрапити на менеджерську посаду вже необхідний хоча б володіти середнім рівнем англійської мови.

За результатами щорічного дослідження міжнародної освітньої компанії EF Education First, в групу з "дуже високим" рівнем знання мови потрапили практично всі скандинавські і західноєвропейські країни. Перші місця зайняли Швеція, Нідерланди та Сінгапур. Україна потрапила у третю категорію із "помірним" рівнем володіння англійською мовою і зайняла передостаннє місце. Вище за нас, на одну сходинку, розташувалась Росія. Сюди потрапила й Білорусь. Сусідня Польща розмістилась першою у групі з "високим" рівнем знань англійської мови. Аутсайдерами стали Узбекистан, Ірак і Лівія. Вони посідають три останні сходинки і мають "дуже низький" рівень володіння англійською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Яким спеціалістам не обійтися без англійської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути