субота, 17 серпня 2019 15:21

У Святогірську відбувається табір вчителів-інноваторів

  Школярі, батьки та вчителі діляться ідеями, як покращити сучасну освіту в Україні
Школярі, батьки та вчителі діляться ідеями, як покращити сучасну освіту в Україні

Основні цінності, яких не вистачає сучасній системі освіти – це свобода дитини, сприяння креативному мисленню та індивідуальний підхід до кожного замість "зрівнялівки" - переконані активісти кемпу освітян-інноваторів, який проходить 16 – 18 серпня у Святогірську на Донеччині. Школярі, батьки та вчителі діляться ідеями, як покращити сучасну освіту в Україні. Ініціаторами такого майданчика стала спільнота активних батьків "Освітній експеримент".

Подібний захід проводятьть вже вп'яте. Минулого року, у Вінниці, подія була міжнародною, її відвідали 450 людей. На Донбасі цього року кемп відбувається вперше з ініціативи Анастасії та Віталія Шляхових. Кошти для привезення вчителів у Святогірську вони збирали за допомогою спільнокошту. Анастасія та Віталій пройшли Академію краудфандингу ООН і запустили кампанію.

Раніше подружжя саме були учасниками таких освітніх таборів.

"Ідея цьогорічного кемпу виникла у нас із Віталієм під час участі у минулорічних. Тоді ми вирішили, що дуже хочемо, аби наш регіон дізнався про те, що є різні можливості отримувати знання, і що є люди в Україні, які вже пройшли цей шлях і готові ділитися інформацією та надихати. Ми хочемо, щоб батьки, вчителі і діти були у єдиному трикутнику взаємовідносин", – розповіла Анастасія кореспонденту Gazeta.ua.

  У Святогірську відбувається табір вчителів-інноваторів
У Святогірську відбувається табір вчителів-інноваторів

Спікерами святогірського кемпу стали українські та закордонні фахівці освітньої галузі.

"Я пам'ятаю, як у мене народилося чітке усвідомлення, що поки українські освітяни не почнуть їздити за кордон для практики в "інших" школах, буде важко змінити систему по суті. Адже скільки не розповідай, неможливо усвідомити, відчути дух гуманного підходу в освіті. Його потрібно лише прожити! Так от: здається, зараз у вчителів державних шкіл є можливість не шукати змоги виїхати за кордон, а зробити це тут, в Україні, на щорічному сімейному кемпі від "Освітнього експерименту", – сказала співорганізаторка Наталія Зайцева.

"Освітній експеримент" є некомерційною організацією, витрати на проведення заходу активісти ділять між собою. Команда сформувалася під час першого кемпу і трансформується кожен рік.

"Багато людей приєднуються, потім йдуть, наповнені знаннями та натхненням. Але "скелет" залишається. Кожен охочий може вільно долучитися до команди організаторів та співтворити. У нашій команді викладачі, науковці, режисери, підприємці, працівники IT-сфери, фітнес-тренери, музиканти, фермери, лікарі, фрілансери. Всіх нас об`єднує бажання творити світ тієї якості, якої ми всі разом бажаємо", – поділилися активісти.

  У Святогірську відбувається табір вчителів-інноваторів
У Святогірську відбувається табір вчителів-інноваторів

Попри недоліки сучасної системи освіти в Україні, Шляхови бачать і позитивну динаміку: у освітян з'явилося бажання приділяти увагу особистим потребам кожного учня. Однак ці зміни, на думку Анастасії та Віталія, із різних причин відбуваються дуже повільно. Тож такими кемпами подружжя має на меті прискорити їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До старшої школи освітня реформа не дійшла. І є сумніви, що дійде"

Відео для проекту створив режисер платформи Molodiya Festival Юрій Юдін.

Підтримати ініціативу можна за посиланням.

53% випускників закладів професійно-технічної освіти склали ДПА у формі ЗНО з української мови та літератури на початковому рівні.

Також на початковий рівень склало 10,5% випускників шкіл, а студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації – 11,4%.

"Якщо проаналізувати дані високого рівня, отримаємо – 19 % випускників закладів загальної середньої освіти, 3,5% – студентів закладів вищої освіти, 0,1% – учнів (слухачів, студентів) закладів професійно-технічної освіти", - сказав в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

Зараз ви читаєте новину «У Святогірську відбувається табір вчителів-інноваторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути