середа, 08 серпня 2018 19:00

Як виховати дитину самостійною - найефективніші поради

Як виховати дитину самостійною - найефективніші поради
Виховання самостійності у дітей починається з того моменту, коли батьки починають довіряти дитині зробити щось самому. Фото: МР

Виховання самостійності у дітей починається з того моменту, коли батьки починають довіряти дитині зробити щось самому.

Саме цей момент є важливим в питанні розвитку дитячої самостійності. Дуже важливо пам'ятати про баланс і уникати помилок виховання.

Gazeta.ua підготувала добірку порад, як виховати незалежну і самостійну дитину.

1. Наполегливість

Дозвольте дитині виявляти наполегливість і відстоювати власні права.

Наполегливість і завзятість тісно пов'язані з досягненням успіху. Оскільки, здатність наполегливо домагатись поставленої мети важлива для досягнення успіху, як і талант або високий рівень інтелекту. Наполегливість є рисою, яку можна виховати.

Наприклад, коли ви йдете з дитиною в ресторан, дозвольте їй самій замовляти їжу або заохочуйте дитину вирішувати, що вдягнути перед виходом на вулицю.

2. Відповідальність

Дозвольте дитині брати на себе відповідальність. У цьому допоможе, наприклад, планування поїздки: вона може самостійно спакувати речі і донести дорогою на вокзал.

Батьки мають розуміти, що навчання дитини бути відповідальною потребує великої кількості часу й зусиль. Це не станеться відразу. Вони повинні підкріплювати почуття відповідальності, що зароджується, розмовляти про це з дитиною протягом довгого періоду часу, використовувати свій життєвий досвід як приклад.

3. Невдача – це ще не кінець

Переконуйте дитину в тому, що невдачі не страшні. Необхідно дати дитині змогу робити помилки, як би це не здавалося складним. Вона матиме зі своїх помилок важливі життєві уроки.

Потрібно активно розвивати в дитини навички вирішення проблем

Наприклад, дитина може несерйозно ставитися до виконання домашніх завдань і стикнутися з наслідками в школі, така ситуація – це просто частина навчального процесу, що нагадує дитині про необхідність виконання домашнього завдання наступного разу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передайте більше відповідальності - як підняти самооцінку дитини

4. Самостійне вирішення проблем

Потрібно активно розвивати в дитини навички вирішення проблем. Якщо дитина має якісь проблеми – не потрібно одразу вирішувати їх за неї, дитина має знайти вихід із ситуації самостійно. Наприклад конфлікти з братами й сестрами – одна з найпоширеніших проблем у дитячому віці в якій дитині потрібно дозволити самотужки знайти рішення проблеми.

5. Розпорядок

Діти потребують балансу між розпорядком і свободою – це сприяє розвитку самостійності. Чим більше дозволяти дитині самотужки клопотатися про себе, тим більш незалежною вона стане.

Наприклад, запропонуйте дитині складати одяг у корзину для прання й самостійно одягатися вранці або дозволити самостійно обирати страву на сніданок і накладати її в тарілку.

Формувати самооцінку у дитини необхідно якомога раніше. Основні задатки особистості з'являються ще в ранньому віці.

Варто пам'ятати, що на різних проміжках вікового періоду самооцінка проходить через кілька етапів. У дошкільному віці самооцінка у дитини зазвичай дещо завищена. У період початкової школи самооцінка дитини злегка знижується внаслідок того, що він починає порівнювати себе з іншими дітьми, спостерігає за реакцією оточуючих, починає стежити за своєю поведінкою і звикає до дисципліни.

Зараз ви читаєте новину «Як виховати дитину самостійною - найефективніші поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі