Ексклюзиви
середа, 25 липня 2018 11:15

Як визначити, чи готова дитина до школи

Як визначити, чи готова дитина до школи
Дитина повинна мати мотивацію ходити до школи. Фото: dreamstime.com

Вміння дитини читати та рахувати - це зовсім не означає, що вона готова до навчання і до обсягу шкільних навантажень. Важлива психологічна готовність малюка, розповідає Gazeta.ua кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе.

"Готовність до навчання - індивідуальна річ. Вона не завжди залежить від віку. Дитина готова до школи, якщо може довгий час утримувати увагу, бути посидючою, зосереджуватися на навчанні, чути, розуміти та виконувати прохання дорослих. Першокласник повинен вміти ефективно взаємодіяти з іншими учнями в класі та вчителем, долати конфліктні ситуації. Також важливо, щоб дитина мала інтерес до навчання. Якщо хоче читати і писати, цікавиться буквами і цифрами, - вона морально готова до школи", - каже фахівець.

Дитина має бути морально готовою прокидатися вранці, збиратися до школи, бути уважною на уроці, спілкуватися з вчителем, виконувати домашні завдання.

Важливо, аби майбутній першокласник був готовий до школи фізіологічно. Здоровий школяр може застуджуватися не частіше п'яти разів на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У якому віці краще йти до першого класу

"Якщо дитина може дістати рукою через голову до протилежного вуха, шкільні навантаження будуть їй під силу. Малюк 5 років це зробити не може, бо руки короткі. До вступу в перший клас мають почати рости хоча б 4 постійних зуба. Із дозріванням зубів дозрівають центри, які відповідають за дитячу психомоторику. Якщо дитина, поклавши руку на стіл, може по черзі підняти пальчики від мізинця до великого, у неї добре розвинена кісткова тканина. Малюк витримає навантаження з письма та каліграфії , - каже Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

У дитини також має бути чітка мотивація, чому вона хоче йти до школи.

Цього року першокласників приймають до школи за місцем прописки. За кожним навчальним закладом закріпили певну територію. Дітей, які проживають на території обслуговування школи, прийматимуть до навчального закладу у першу чергу. Інших - на вільні місця.

Зараз ви читаєте новину «Як визначити, чи готова дитина до школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути