понеділок, 23 липня 2018 07:25

У якому віці краще йти до першого класу

У якому віці краще йти до першого класу
За законом, діти можуть йти до першого класу у 6 або 7 років. Фото: Цензор.НЕТ

Цього року до школи піде майже 400 тис. першокласників. Це - діти шести і семи років. Таку норму передбачає закон "Про освіту". Саме це - найбільша проблема першого класу, кажеGazeta.ua методист НВК "Новопечерська школа", співавтор підручників для першого класу Нової української школи Інна Большакова.

"Іноді в одному класі навчається дитина, якій тільки виповнилося шість років у серпні, а іншій вже сім років і десять місяців. Фактично це дві вікові категорії. Для першого класу це велика різниця. Не важко здогадатися, у кого буде краща поведінка, концентрація уваги, хто швидше оволодіє навичками. Крім того, це додаткове навантаження для вчителя. Якщо семирічкам можна пропонувати більш складні завдання, то шестирічним дітям потрібні менш складні. Педагогові доводиться обирати різні методи, щоб навчити всіх", - каже спеціаліст.

Йти до школи у сім років мають діти за рекомендацією лікарів або бажанням батьків. Утім зараз це масове явище. Різниця у віці здається батькам не суттєвою, адже батьки не підозрюють про труднощі, з якими можуть стикнутися діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як навчатимуться групи подовженого дня

"Йти до школи у сім років повинні діти, які у шестирічному віці не готові її відвідувати за психологічними чи медичними показниками. До прикладу, мають хронічні захворювання, занизького зросту, швидко втомлюються або погано розмовляють. Але зараз батьки масово віддають дитину в перший клас у сім років. "На око" визначають: готова дитина до школи чи ні. Батьків у цій ситуації звинувачувати не можна. Вони по-своєму піклуються про дитину", - підсумовує Большакова.

Фахівець радить батькам проконсультуватися з фахівцем і визначити, чи готова дитина психологічно і фізично. Від цього відштовхуватися, у якому віці краще віддавати дитину до школи.

У початкових класах відмовляться від табелів. Міністерство освіти і науки підготувало нову модель оцінювання. Оцінюватимуть процес навчання і досягнення учнів, а не результат - кількість помилок. Вчителі визначатимуть, як школяр самостійно працював на уроці, чи був допитливим, як співпрацював з іншими учнями.

Зараз ви читаєте новину «У якому віці краще йти до першого класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути