вівторок, 22 травня 2018 13:52

Розробили нову модель оцінювання у початковій школі

Розробили нову модель оцінювання у початковій школі
На оцінку впливатиме модель поведінки учнів на уроці і процес навчання. Фото: Уніан

У початкових класах відмовляться від табелів.

Міністерство освіти і науки підготувало нову модель оцінювання, повідомляють у прес-службі відомства.

Модель ґрунтується на формувальному оцінюванні. Оцінюватимуть процес навчання і досягнення учнів, а не результат - кількість помилок. Вчителі визначатимуть, як школяр самостійно працював на уроці, чи був допитливим, як співпрацював з іншими учнями.

На оцінку впливатиме модель поведінки учні на уроці і процес навчання. Його визначатимуть за допомогою 4 рівнів: "має значні успіхи", "демонструє помітний прогрес", "досягає результати за допомогою вчителя", "потребує значної уваги і допомоги".

"Цим ми наближаємось до того, як має виглядати оцінювання у початковій школі. Завдання такого оцінювання – розкрити потенціал кожної дитини, підтримати її і надихнути навчатися далі. Ми виставили зразок свідоцтва на сайті МОН, щоб отримати зворотний зв'язок, доопрацювати документ, розширити методичні рекомендації і дати всім українським школам до 1 вересня. Ми хочемо, щоб оцінювання в новій українській школі справді відбувалося по-новому", – каже міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Завдяки новій моделі оцінювання школи відмовляться від слова "табель". Замість нього буде свідоцтво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можна порівняти зі службою у церкві" - що думають українці про шкільні лінійки

"Значення слова табель – це відомість або список. А школа має надавати учневі і батькам розгорнуту характеристику про досягнення дитини, так як наведено в зразку свідоцтва для 1-го класу", – пояснює міністр.

Нове свідоцтво досягнень надіслали в школи, які рік пілотують новий Стандарт початкової освіти для схвалення. Отримавши зворотній зв'язок із учителями, Міністерство внесе корективи і надасть нову форму оцінювання всім першим класам. Система запрацює з 1 вересня нинішнього року.

У Міністерстві юстиції підписали порядок зарахування учнів до 1 класу. Для вступу до школи першачків не змушуватимуть проходити будь-які конкурси на перевірку знань. На навчання зараховуватимуть у дві хвилі. Першокласників, які проживають на території обслуговування школи, прийматимуть до навчального закладу у першу чергу.

Зараз ви читаєте новину «Розробили нову модель оцінювання у початковій школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути