пʼятниця, 11 травня 2018 18:30

Нові правила прийому першокласників - 5 найпоширеніших питань

Нові правила прийому першокласників - 5 найпоширеніших питань
Всі матимуть гарантований доступ до освіти якнайближче до місця проживання. Фото: mon.gov.ua

З 8 травня набув чинності Порядок зарахування учнів до 1 класу. З нового навчально року до першого класу прийматимуть за місцем проживання.

Один з найважливіших принципів нової освітньої реформи - всі матимуть гарантований доступ до освіти якнайближче до місця проживання. На навчання зараховуватимуть у дві хвилі. Без конкурсів. Першокласників, які проживають на території обслуговування школи, прийматимуть до навчального закладу у першу чергу.

Gazeta.ua підготувала добірку питань, щоб висвітлити основні елементи Порядку зарахування першокласників за місцем проживання

1. Як бути батькам, які не хочуть записувати дитину до школи за місцем проживання?

Дитина не зобов'язана, а має право навчатися в закладі, на території обслуговування якого вона проживає. І таке її право гарантоване Законом "Про освіту".
"Батькам доведеться змиритися з цим, тому що це крок, який насправді в інтересах більшості населення і він усуває дуже погану практику конкурсних відборів, яка була до цього. В Україні кожному громадянину і кожній громадянці гарантована середня освіта і ця гарантія виконується через те, що у будь-якому разі у школу, яка є закріпленою за територією, де ви проживаєте, ви гарантовано можете потрапити. Таким чином, ми гарантуємо конституційне право на середню освіту", - каже Gazeta.ua освітній експерт Єгор Стадний. Директор аналітичного центру CEDOS.

2. Що таке жеребкування? Що від нього очікувати?

Якщо батьки бажають віддати свою дитину в початкову школу, яка не закріплена за місцем проживання – вони можуть зробити це. Необхідно подати заяву на зарахування в обрану школу на вільні місця. Зарахування відбуватиметься на основі жеребкування.

Вільні місця можуть з'явитися в школі після 1 червня, коли будуть зараховані діти, місце проживання яких було підтверджене відповідним документом. Жеребкування проведуть в період з 5 до 10 червня. Воно має бути обов'язково прозорим та публічним. Сам процес відбору – випадковий.

"Прописана абсолютно стандартна процедура жеребкування, без всіляких зловживань. Прозорість і правдивість жеребкування залежить від учасників жеребкування, які подали заяви, чи будуть вони присутні і чи будуть спостерігати за цим процесом", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові правила вступу до школи: що потрібно знати

3. Якщо територію, на якій проживає дитина, закріпили за школою з російською мовою навчання, але батьки підтримують навчання лише державною мовою?

Дітям, які проживають на території обслуговування закладу освіти з викладання російською мовою, і бажають здобувати освіту українською мовою, заклад освіти зобов'язаний забезпечити навчання державною мовою відповідно до вимог Закону "Про освіту".

Тож батьки можуть звернутися з відповідною заявою до адміністрації школи, і для їх дітей викладатимуть українською.

4. Чи потрібна прописка за місцем проживання?

Наразі Порядок зарахування першокласників не містить конкретного переліку документів, які підтверджують місце проживання дитини чи одного з її батьків.

Міносвіти рекомендує орієнтуватися на наступний перелік документів:

1) паспорт громадянина України (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, довідка про звернення за захистом в Україні) одного з батьків дитини;
2) довідка про реєстрацію місця проживання/перебування особи (дитини або одного з її батьків);
3) витяг з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання/перебування особи;
4) довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
5) документ, що засвідчує право власності на відповідне житло;
6) рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання;
7) документ, що засвідчує право користування житлом (договір найму, піднайму, оренди тощо);
9) акт обстеження умов проживання;
10) акт обстеження матеріально-побутових умов;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батькам доведеться змиритися" - експерт про зарахування першокласників

5. Гарантовані місця в школі за місцем проживання заповнені. Як бути тим, хто не потрапив до списку зарахованих?

Першочергово прийматимуть у школу тих, у кого тут працюють батьки, навчаються брати чи сестри.
"У столиці, щоб вийти з цієї ситуації, деякі школи переходитимуть на другу зміну. Взагалі, це обов'язок місцевої влади — відривати філії, заповнювати проектні потужності. Здійснюватимуться добудови, особливо це стосується спальних районів, які активно розбудовуються", - розповідає Єгор Стадний.

Зараз ви читаєте новину «Нові правила прийому першокласників - 5 найпоширеніших питань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі