середа, 21 березня 2018 09:28

Кого до першого класу зарахують у першу чергу

Кого до першого класу зарахують у першу чергу
До першого класу зараховуватимуть без конкурсу. Фото: tvoymalysh

З нового навчально року до першого класу прийматимуть за місцем прописки. Для першокласників не влаштовуватимуть конкурсний відбір. Звичайні середні школи, гімназії та ліцеї зрівняли у правах. Адже у новому Законі "Про освіту" не передбачені спеціалізовані школи з поглибленим вивченням окремих предметів.

На навчання зараховуватимуть у дві хвилі. Першокласників, які проживають на території обслуговування школи, прийматимуть до навчального закладу у першу чергу. Школи "прив'яжуть" до певних адрес до кінця березня. Відповідну інформацію опублікують на сайтах управлінь та закладів освіти.

"Якщо батьки винаймають квартиру, то для підтвердження місця проживання дитини вони мають подати до школи договір оренди житла. Його слід нотаріально засвідчити або належним чином зареєструвати в ЖЕКу. Це і буде підтвердженням місця проживання, - розповідає Gazeta.ua юрист громадської організації "Батьки SOS" Роман Бондаренко.

У другу хвилю на вільні місця зарахують дітей, які не закріплені за школою.

"Перевагу матимуть учні, брати чи сестри яких вже навчаються у цьому навчальному закладі. Найперше прийматимуть дітей співробітників навчального закладу. У першу чергу зараховуватимуть дітей, які старші за віком", - каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школи звітуватимуть за кожну витрачену гривню

Як діятимуть, якщо кількість охочих вступити перевищить наявність вакантних місць, поки що не відомо. У деяких країнах проводять жеребкування чи лотереї, надають пріоритет старшим за віком дітям або враховують черговість заяв.

У лютому Кабінет міністрів затвердив Державний стандарт початкової освіти. За ним навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018-го. Для розробки положень використали досвід Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади та Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Кого до першого класу зарахують у першу чергу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути