середа, 21 листопада 2018 07:25

Як вберегти мозок від старіння

Як вберегти мозок від старіння
Зайвих знань не буває. Фото: Google Sites

Чим більше інтелектуальне навантаження має людина, тим у неї більший захист від старіння мозку.

Ще 30 років тому науковці звернули увагу, що у частини людей у мозку є виражені ознаки хвороби Альцгеймера. Але за життя у цих пацієнтів не було ознак хвороби, пише кандидат медичних наук Андрій Бєловєшкін.

"Уся справа в мозку. Їхній мозок був трохи більший за масою. Мав більше нейронів і синаптичних зв'язків, ніж у середньому по віковій групі. Таким чином, більший мозок захищав і компенсував наявні нейродегенеративні захворювання", - каже фахівець.

Це явище називають когнітивним резервом. Під час навчання та інтелектуальної роботи відбувається стимуляція нейропластичностей на всіх рівнях. З'являється більше шипиків і аксон (відросток нервової клітини - gazeta.ua). Чим більше накопичується нових відростків і зв'язків, тим вищий резерв. Макроскопічно це проявляється у вигляді збільшення звивистості кори головного мозку.

Чим більше інтелектуальне навантаження протягом усього життя, тим вищий захист від старіння мозку

"Мозок пластичний. Отримані при вивченні іноземної мови нейронні зв'язки, мозок може з легкістю використовувати для інших завдань. Під час захворювання вони можуть зняти на себе функції пошкоджених структур, компенсуючи хворобу. Когнітивний резерв можна порівняти зі з ще одним паливним баком. Він дозволить нашому мозку довше працювати", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьківський крик руйнує мозок дитини

Дослідження свідчать, що у білінгвів з'являється хвороба Альцгеймера на 4,3 роки пізніше, ніж в людей, які знають лише одну мову. Симптоми у них з'являлися на 5,1 роки пізніше. Підвищення мозкової активності в середньому на 33% знижує ризик Альцгеймера.

"Висновок простий: зайвих знань не буває. Чим більше інтелектуальне навантаження протягом усього життя, тим вищий захист від старіння мозку, неврологічної травми і навіть інших хвороб. Чим вищий рівень когнітивного резерву, тим з меншим когнітивним дефіцитом людина переноситиме навіть вже виниклу хворобу", - резюмує Андрій Бєловєшкін.

Сніданок з жирних та солодких продуктів викликає зміни в мозку. Вони призводять до дефіциту пам'яті, подібних до тих, що спостерігаються у людей з ожирінням. Вживання жирних продуктів на сніданок погано впливає на метаболізм глюкози та порушує апетит людини. Через що вона переїдає, і, як наслідок – у неї виникає зайва вага.

Зараз ви читаєте новину «Як вберегти мозок від старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути