Чим більше інтелектуальне навантаження має людина, тим у неї більший захист від старіння мозку.
Ще 30 років тому науковці звернули увагу, що у частини людей у мозку є виражені ознаки хвороби Альцгеймера. Але за життя у цих пацієнтів не було ознак хвороби, пише кандидат медичних наук Андрій Бєловєшкін.
"Уся справа в мозку. Їхній мозок був трохи більший за масою. Мав більше нейронів і синаптичних зв'язків, ніж у середньому по віковій групі. Таким чином, більший мозок захищав і компенсував наявні нейродегенеративні захворювання", - каже фахівець.
Це явище називають когнітивним резервом. Під час навчання та інтелектуальної роботи відбувається стимуляція нейропластичностей на всіх рівнях. З'являється більше шипиків і аксон (відросток нервової клітини - gazeta.ua). Чим більше накопичується нових відростків і зв'язків, тим вищий резерв. Макроскопічно це проявляється у вигляді збільшення звивистості кори головного мозку.
Чим більше інтелектуальне навантаження протягом усього життя, тим вищий захист від старіння мозку
"Мозок пластичний. Отримані при вивченні іноземної мови нейронні зв'язки, мозок може з легкістю використовувати для інших завдань. Під час захворювання вони можуть зняти на себе функції пошкоджених структур, компенсуючи хворобу. Когнітивний резерв можна порівняти зі з ще одним паливним баком. Він дозволить нашому мозку довше працювати", - пояснює експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьківський крик руйнує мозок дитини
Дослідження свідчать, що у білінгвів з'являється хвороба Альцгеймера на 4,3 роки пізніше, ніж в людей, які знають лише одну мову. Симптоми у них з'являлися на 5,1 роки пізніше. Підвищення мозкової активності в середньому на 33% знижує ризик Альцгеймера.
"Висновок простий: зайвих знань не буває. Чим більше інтелектуальне навантаження протягом усього життя, тим вищий захист від старіння мозку, неврологічної травми і навіть інших хвороб. Чим вищий рівень когнітивного резерву, тим з меншим когнітивним дефіцитом людина переноситиме навіть вже виниклу хворобу", - резюмує Андрій Бєловєшкін.
Сніданок з жирних та солодких продуктів викликає зміни в мозку. Вони призводять до дефіциту пам'яті, подібних до тих, що спостерігаються у людей з ожирінням. Вживання жирних продуктів на сніданок погано впливає на метаболізм глюкози та порушує апетит людини. Через що вона переїдає, і, як наслідок – у неї виникає зайва вага.
Коментарі