понеділок, 05 листопада 2018 01:55

Гра на нервах - як знайти спільну мову з підлітками
8

Підліткові роки є серйозним випробуванням для дитини та її батьків. Підлітки часто сперечаються з батьками, вони намагаються домогтися більшої самостійності і мінімуму контролю з боку дорослих.

Коли поведінка підлітка стає все більш проблемною, важливо вчасно вирішити складну ситуацію, перш ніж вона вийде з-під контролю, пише infonac.ru.

1. Не проявляйте свою слабкість

 

Підліткам подобається "грати на нервах" у дорослих, ставлячи під сумнів їх авторитет і випробовуючи"на міцність". Таким чином вони протестують проти світу дорослих, доводячи, що мають право на свою власну думку і бачення навколишнього світу.

Головне - зберігати спокій і не піддаватися на провокації. Крики, обмеження і покарання лише погіршать становище і зміцнять думку підлітка про те, що він не тільки прав, а й має владу над емоціями дорослих.

Спокійним тоном попросіть дитину обґрунтувати свою думку, але будьте готові до того, що вам доведеться привести у відповідь контраргументи. Якщо ж дитина не готова йти на діалог тут і зараз, відкладіть розмову до завтрашнього дня, що дасть можливість заспокоїтися і вам, і йому.

2. Не наполягайте на душевних розмовах

 

Не варто нав'язувати підлітку своє спілкування і тим більше влаштовувати допит із пристрастю, якщо помітите зміни в поведінці дитини.

Краще сказати, що ви готові вислухати дитину, але за умови, що він не проти. Станьте слухачем, адже іноді дітям хочеться просто виговоритися, не отримуючи при цьому порад.

Якщо ви хочете прокоментувати ситуацію або дати пораду, запитайте у дитини, чи готова вона вас вислухати. При негативній відповіді не наполягайте, а скажіть, що все добре, зауважте, що вона завжди може звернутися до вас за допомогою в разі потреби.

3. Встановіть кордони для підлітка

 

Бажання здобути незалежність і самостійність в підлітковому віці часто досягається шляхом порушення існуючих в суспільстві та сім'ї законів. Щоб цього уникнути, необхідно встановити межі, які повинні бути чітко сформульованими, справедливими і схваленими обома сторонами.

Такий підхід, заснований на дотримання певних правил, буде сприяти розвитку між підлітком і дорослими конструктивних відносин, в яких кожен буде чітко розуміти поставлені цілі і коло своїх обов'язків.

При цьому правила краще вводити послідовно, щоб не викликати у підлітка нову хвилю протесту в зв'язку зі зміною його способу життя.

Заохочуйте дитину за виконання завдань. Важливо, щоб заохочення не перетворило відносини між дорослими і дітьми в торгово-ринкові. Тому не варто в якості мотиватора використовувати гроші. Це можуть бути поїздки або придбання того, про що мріє дитина.

4. Проявіть повагу до дитини

 

Підліток - сформована особистість, думка і бажання якої слід поважати. Прямі вказівки і моралі він сприймає як нав'язування дорослими своєї думки, що в підсумку може зробити вас "ворогом №1". Дозвольте дитині самостійно вирішувати свої проблеми, особливо якщо вона не просить у вас допомоги й поради. Тим самим ви проявите не тільки повагу, але і довіру до нього.

У важкій ситуації, якщо дитина вам довіряє, він обов'язково звернеться за допомогою. І тут важливо не просто дати пораду, а розглянути кілька варіантів розвитку подій, надавши йому зробити самостійний вибір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як конфлікти батьків впливають на дітей

5. Залучайте підлітка до вирішення дорослих проблем

 

Часто ми вважаємо дітей нездатними вирішувати дорослі проблеми. Тим самим ми хочемо захистити дітей від зайвих переживань. Найчастіше ми ігноруємо думку дітей навіть в елементарних питаннях. Наше невміння слухати рано чи пізно стає причиною віддалення дітей від дорослих.

Щоб цього не сталося давайте їм можливість висловити свою думку, хваліть за грамотні рішення, тим самим мотивуючи самостійність.

Не критикуйте за нераціональні рішення: краще поясніть, чому в даній ситуації краще вчинити по-іншому. Пам'ятайте про те, що постійна критика вбиває будь-яку ініціативу і бажання діяти

6. Забороняйте правильно

 

Категоричні висловлювання і жорсткі заборони абсолютно не діють стосовно важких підлітків. Навпаки, така модель поведінки дорослих спонукає їх до ще більшого порушення правил і меж дозволеного.

Не треба вчити його життю, адже він упевнений, що і без вас прекрасно все знає. Краще пояснити йому на прикладах, до чого може привести подібна поведінка.

І якщо в перший раз така тактика не дасть результатів, то незабаром, переконавшись у правоті ваших доводів, підліток обов'язково прислухається до ваших слів.

7. Надайте підлітку свободу дій

 

Всі підлітки прагнуть до незалежності і самовираження. Необхідно надати їм таку можливість. Заздалегідь обговоріть рамки дозволеного.

Якщо ви переживаєте, що дитина може потрапити під вплив поганої компанії, запропонуйте йому запросити друзів в гості. Таким чином ви зможете скласти власну думку про коло його спілкування і захистити при необхідності від негативного впливу друзів.

Якщо вам не подобається компанія дитини, не варто забороняти спілкування, оскільки такими діями ви лише відштовхнете дитину.

8. Виділіть лідера в групі важких підлітків

 

Якщо ви маєте справу з групою важких підлітків, виділіть лідера і налагодьте з ним спілкування. Це позбавить вас від необхідності впливати на кожного підлітка в окремо, оскільки за вас це зробить авторитет лідера.

Ще один метод впливу на групу передбачає її поділ на кілька невеликих підгруп, що також дозволить більш продуктивно працювати з підлітками.

Раніше вчені вважали, що тільки мозок немовляти має надлишок нейронних зв'язків, які протягом перших трьох років життя "укладаються" в певну систему. Однак, сканування мозку під час численних досліджень, показало, що в організмі людини в період підліткового віку відбувається другий подібний сплеск зростання нейронів, досягаючи свого піку у дівчаток в 11 років, а у хлопчиків в 12.

Придбаний підлітками досвід і нові враження, в основному дотримується стратегії "використовуй цю енергію або втратиш її". Структурні перебудови триватимуть до 25 років, потім протягом усього життя також будуть відбуватися деякі зміни, але вже не в таких масштабах.

Зараз ви читаєте новину «Гра на нервах - як знайти спільну мову з підлітками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути