пʼятниця, 19 жовтня 2018 18:47

Як конфлікти батьків впливають на дітей

Як конфлікти батьків впливають на дітей
З шестимісячного віку в дітей, які стають свідками конфліктів між батьками, спостерігали прискорений пульс і підвищений рівень гормонів стресу. Фото: tribunnews.com

Суперечки батьків несуть негативний влив на дітей.

Британські вчені провели дослідження. Спостерігали за сім'ями в домашніх умовах, опитували їх протягом тривалого часу та проводили експерименти. Результати показали, що з шестимісячного віку в дітей, які стають свідками конфліктів між батьками, спостерігали прискорений пульс і підвищений рівень гормонів стресу.

У немовлят, дітей і підлітків можуть проявлятись ознаки порушень раннього розвитку мозку, порушення сну, тривога, депресія, поведінкові розлади та інші серйозні проблеми, і все це - наслідок життя в умовах гострого чи затяжного конфлікту між батьками.

Gazeta.ua визначила головні наслідки для дітей під час сварок батьків.

Погана поведінка

Побачивши конфлікт між батьками дитина відчуває шквал негативних емоцій: страх, гнів, тривога. Маленька людина не знає, як з ними впоратися. Вона може показати, що страждає, тільки за допомогою криків, капризів, впертості або неслухняності. Так намагається привернути увагу батьків, щоб вони допомогли впоратися з емоційною бурею всередині.

Психічні розлади

Під впливом стресу страждає психіка малюка. Крайніми проявами можуть стати страхи, нічні кошмари, заїкання, енурез, нервові тики або навіть психічні захворювання. При цьому наслідки можуть наступати не відразу, а через роки. Або їх вчасно не помітили батьки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не наполягати і не перегинати палицю - експерт про дитяче небажання вчитися

Маніпулятивна поведінка

Деякі батьки, посварившись на очах у дитини, відчувають свою провину перед нею. Намагаючись спокутувати її, дарують подарунки, знімають заборони або купують солодощі. Така поведінка веде до появи маленького маніпулятора в сім'ї: він розуміє, що може попросити все, що хоче, після сварки батьків.

Крайніми проявами можуть стати страхи, нічні кошмари

Особистий приклад поведінки в конфлікті

Діти навчаються за допомогою наслідування своїм батькам. Постійно спостерігаючи конфлікти батьків, дитина може засвоїти агресивні моделі поведінки в конфліктних ситуаціях. Особливо гостро це може проявитися в підлітковому віці, коли негативні емоції провокують гормональні сплески. Дитина транслювати те, що роблять батьки.

Труднощі у власній майбутній сім'ї

Наслідування батьків переноситься і в майбутнє дітей. Якщо дитина регулярно спостерігала сімейні конфлікти, саме така "форма спілкування" для неї стає нормою. І інших, більш конструктивних інструментів для створення теплих сімейних стосунків у неї просто не буде.

Діти бувають надзвичайно чутливими. Вони мають власні фобії та відчувають страх.

43 % дітей віком 6-12 років схильні боятися. Найпоширенішим у цьому віці є страх темряви. Також діти часто бояться тварин. Деякі діти бояться вогню, висоти або грози. Через перегляд телевізору, лякаються грабіжників, викрадення або війни. Якщо дитина недавно пережила втрату або серйозну хворобу родича, її може охопити хвилювання про здоров'я близьких. Зазвичай ці страхи минають у підлітковому віці. Більшість із цих страхів не надто сильні і поступово згасають.

Зараз ви читаєте новину «Як конфлікти батьків впливають на дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути