вівторок, 14 серпня 2018 19:17

Це прояв фантазії - експерт про дитячу брехню

Це прояв фантазії - експерт про дитячу брехню
До певного часу діти не брешуть взагалі. Фото: Nota Bene

95% дітей постійно брешуть батькам. До 4-х років практично кожен малюк каже неправду, бо не усвідомлює повністю різницю між поганим і хорошим.

"Це не брехня, а прояв фантазії. Не усвідомлена брехня. Хлопчики схильні прикрашати свої досягнення і соціальну спроможність. Дівчатка брешуть про те, що стосується їх внутрішнього світу. У шкільному ж віці важлива оцінка оточення і однолітків. Дитина може брехати, щоб здаватися розумнішою чи кращою серед однокласників. Коли дитина починає сприймати себе такою якою є, відбувається скорочення частоти "брехань", - каже Gazeta.ua кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе.

До певного часу діти не брешуть взагалі. Однак не тому, що у них є вроджене почуття правди. Це пов'язано з тим, що дитина занадто мало знає і дуже погано висловлює свої думки, щоб брехати. Брехня вимагає великих розумових зусиль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передайте більше відповідальності - як підняти самооцінку дитини

Коли дитина починає часто брехати, значить у неї накопичилися проблеми. Вони потребують аналізу з боку дорослих.

"У першу чергу, для батьків важливо створити довірчі стосунки. Батьки мають відчувати цінність дитини і демонструвати це доньці чи сину. Тоді дитина починає вірити у власні сили. Важливим виховним моментом у подоланні брехні також є вчинки самих батьків. Якщо дорослі прагнуть, щоб дитина засвоїла, що брехня заважає довірі, то і діяти їм потрібно відповідним чином", - додала експерт.

Формувати самооцінку у дитини необхідно якомога раніше. Основні задатки особистості з'являються ще в ранньому віці. Варто пам'ятати, що на різних проміжках вікового періоду самооцінка проходить через кілька етапів. Експерт Ірина Губеладзе відповіла на найпопулярніші питання щодо підвищення дитячої самооцінки.

Зараз ви читаєте новину «Це прояв фантазії - експерт про дитячу брехню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 3417
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути