четвер, 20 вересня 2018 18:51

Як боротися з дитячими фобіями

Як боротися з дитячими фобіями
Запропонуйте дитині скласти казку, яка пов'язана з фобією. Фото: KidsVisitor.com

Діти бувають надзвичайно чутливими. Вони мають власні фобії та відчувають страх.

43 % дітей віком 6-12 років схильні боятися. Найпоширенішим у цьому віці є страх темряви. Також діти часто бояться тварин. Деякі діти бояться вогню, висоти або грози. Через перегляд телевізору, лякаються грабіжників, викрадення або війни. Якщо дитина недавно пережила втрату або серйозну хворобу родича, її може охопити хвилювання про здоров'я близьких. Зазвичай ці страхи минають у підлітковому віці. Більшість із цих страхів не надто сильні і поступово згасають.

Gazeta.ua підготувала добірку порад щодо боротьби з дитиячими фобіями.

1. Проводьте з дитиною достатньо часу. Присутності мало, пам'ятайте про важливість живого спілкування, обіймів. Таким чином дитина переконається в особистій захищеності.

2. Запропонуйте дитині скласти казку, яка пов'язана з фобією. Кінець обов'язково потрібно зробити позитивним, а лячні персонажі повинні висміюватись по ходу вигадування історії.

3. Запропонуйте дитині перенести свій страх в сценку: взяти на себе роль монстра, застрягти в придуманому ліфті, пройтись по уявному канату на висоті тисячі метрів.

4. Діти часто малюють свої страхи. Скористайтесь цим. Нехай дитина намалює свій страх, а потім його можна спалити, порвати або втопити у воді. Ще один хороший метод боротьби зі страхом - додавання смішних і милих деталей.

5. Не примушуйте дитину виявляти хоробрість. Їй може знадобитися час, щоб упоратися зі своїми страхами. Крім того, ви можете ненав'язливо заохочувати її подивитися в очі страху й не уникати ситуацій, які її лякають. Головне - не наполягати на цьому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батькам потрібно "тримати руку на пульсі" - експерт про шкільну адаптацію

6. Нерідко діти відчувають страх темряви. У таких ситуація варто виконати вправу під назвою "Емоційні гойдалки". Увімкніть світло у всіх приміщеннях, крім одного, і запропонуйте дитині туди зайти. Або вправа "налякайте темряву" - візьміть малюка за руку, забіжіть в кімнату і відразу ж поверніться назад. Позитивні емоції, хвилини напруги, змінювані хвилинами розслаблення, завжди допомагають справлятися зі страхами. Дитина навчиться адекватно реагувати, а згодом - позбавлятися від них.

7. Сприймайте страхи дитини природно. Якщо вони не сильні і не периодичні, просто "перемикайте" дитинц на цікаве заняття. Головне, щоб малюк відчув впевненість, підтримку, розуміння й батьківську любов.

Діти сприймають усе буквально і варто знати, які слова їм казати. Найефективніший спосіб розмовляти з дитиною – використовувати прості формулювання, які дають зрозуміти, що ви цінуєте її почуття, але разом з тим наполягаєте на дотриманні встановлених правил.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися з дитячими фобіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути