Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2018 18:47

Категорично заборонено - фрази, які не можна казати дітям

Категорично заборонено - фрази, які не можна казати дітям
Багато батьків час від часу говорять своїм дітям фрази, здатні завдати їм болю, викликати агресію або збентеження. Фото: 24 Канал

Будь-яка фраза здатна залишити значний відбиток і чинити серйозний вплив на подальше життя дитини.

Багато батьків час від часу говорять своїм дітям фрази, здатні завдати їм болю, викликати агресію або збентеження.

Gazeta.ua підготувала добірку найбільш поширених і найбільш небезпечних фраз для дитини.

1. "Чому ти не можеш бути таким, як твоя/ій сестра/брат?"

Батькам може здаватися гарною ідея ставити в приклад дитині її брата або сестру. Кожна дитина розвиваються у власному темпі, і має свої індивідуальні особливості. Коли ви порівнюєте дитину, то суперечите цим фактам.

Чим молодша дитина, тим більше їй потрібно часу, щоб усвідомити свою погану поведінку

Крім того, порівняння дитини з кимось іншим не допоможе змінити її поведінку. Це примушує дитину робити те, до чого вона не готова або не любить робити, це може збентежити її і підірвати впевненість у собі.

2. "Припини або ти про це пошкодуєш"

Часто батьки вдаються до погроз, щоб заспокоїти дітей, але зазвичай це не дає бажаного ефекту. Навіть якщо батьки реалізують свої погрози це дасть негативний результат.

Чим молодша дитина, тим більше їй потрібно часу, щоб усвідомити свою погану поведінку. Психологи стверджують, що дворічна дитина у 80 % випадків повторює свої дії незалежно від того, яке покарання в цьому випадку застосовують батьки.

Навіть відносно старших дітей покарання не допомагає відразу ж змінити їх поведінку. Тому для батьків ефективнішим способом дисциплінувати дитину стане пошук більш конструктивних моделей.

3. "Це дрібниці"

Те, що здається дрібницею для батьків, може бути справжньою катастрофою для дитини. Фахівці радять прийняти цей факт і проявляти повагу до почуттів дитини.

Варто підтримати дитину, показати своє розуміння того, чому їй так сумно і запропонувати свою допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як боротися з дитячою брехнею

4. "Дай мені спокій"

Ця фраза може стати занадто болючою для дитини і вона відчуватиме власну непотрібність.

Коли батьки кажуть подібні слова, то показують, що у них бракує часу на дитину. Такі фрази можуть змусити її думати, що з батьками немає сенсу розмовляти, і, врешті-решт, псуватимуть взаємини між дітьми й батьками.

5. "Горе ти моє"

Такі слова змушують дитину відчувати провину, що в інших батьків хороші діти, а він поганий і приносить лише розчарування. Варто уникати фраз з яскравим негативним забарвленням, тим більше, якщо йдеться про щось незначне.

6. "Я ж тобі казав/а"

Не варто нагадувати дитині неприємності про які попереджали батьки.

Оскільки дитина потребує батьківської допомоги, а не повчань. Не варто також забувати, що діти копіюють поведінку батьків,і від подібних ситуацій залежить, чи буде дитина у майбутньому прагнути прийти комусь на допомогу, чи дорікати.

7. "Ти можеш краще"

Батьки часто кажуть подібні слова дітям, вважаючи, що дитина здатна на більше. Але дитину це може наштовхнути на думку, що батьки недостатньо задоволені нею, не цінують її зусиль. Крім того, така фраза не зовсім пояснює, що саме очікують від дитини.

Виховання самостійності у дітей починається з того моменту, коли батьки починають довіряти дитині зробити щось самому. Саме цей момент є важливим в питанні розвитку дитячої самостійності. Дуже важливо пам'ятати про баланс і уникати помилок виховання.

Зараз ви читаєте новину «Категорично заборонено - фрази, які не можна казати дітям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі