четвер, 09 серпня 2018 19:08

Як боротися з дитячою брехнею

Як боротися з дитячою брехнею
Найкращий спосіб позбавити дитину шкідливих звичок – відволікти її. Фото: DityInfo.com

Діти використовують брехню, як один із способів пристосуватися до життя в суспільстві.

На перший погляд дитяча брехня нешкідлива і дуже часто бавить батьків. Але якщо брехня набуває постійного характеру, це може стати проблемою.

Причинами дитячої брехні мож бути надмірний контроль, коли батьки пильно стежать за дитиною і завжди бажають знати, що вона робить; прагнення дитини уникнути покарання; брехня, пов'язана з джерелами задоволення, забороненими речами тощо.

Діти у віці до 3-х років не брешуть, а експериментують зі словами й цікавими фактами, які бачать навколо. Діти 6-7 років розуміють, що брехня та злодійкуватість - це неправильно з моральної точки зору.

Gazeta.ua підготувала добірку порад, як боротися з дитячою брехнею.

1. Корисні звички або хобі

Найкращий спосіб позбавити дитину шкідливих звичок – відволікти її. Дитина може бути занадто мала, щоб зрозуміти логічні або абстрактні міркування й повчання. У такому разі необхідно спрямувати її увагу на конструктивні заняття: колекціонування марок, вирощування кімнатних рослин, різні види творчості. Усе це змусить дитину почуватися добре, знайти собі нові хобі й набути нові навички. Це може позбавити її звички брехати.

2. Власний позитивний приклад

Цей пункт дуже важливий, оскільки батьки не досконалі, тому не можна очікувати, що досконалими будуть і діти. Вони помічають кожну деталь у поведінці батьків. Тому потрібно звертати увагу на моральні норми, при навчанні дітей. Якщо слова батьків відповідатимуть діям, повчання не знадобляться.

3. Зменшіть ваші очікування

Дитина стає схильною до брехні, коли батьки ставлять їй занадто високі вимоги. Порівняння, суперництво й конкуренція з однокласниками сприяють цьому. Коли дитина зрозуміє, що чесність важливіша, вона позбудеться шкідливих звичок і буде намагатися стати кращою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передайте більше відповідальності - як підняти самооцінку дитини

4. Життєві правила

Переконайтеся, що ви не завдаєте дитині зайвого стресу, бо зайві хвилювання можуть зробити її ще більш імпульсивною та схильною до обману. Соціум нав'язує дитині атмосферу конкуренції, але батьки повинні пояснити їй, що досягнення успіху – це ще не головне. У житті необхідно бути чесним. І пояснити, що зусилля та щирість будуть винагороджені.

5. Контролюйте звички дитини

Погані звички дитини не можна приховувати довго. На них не потрібно дивитися крізь пальці і робити вигляду, ніби нічого не сталося. Обов'язково потрібно поговорити з нею. Грубощі використовувати не можна, бо це тільки погіршить ситуацію. Потрібно виявити терпіння і просто запитати дитину про причину її вчинку. Вислухати буде не достатньо, потрібно пояснити, чому така поведінка неприйнятна.

Виховання самостійності у дітей починається з того моменту, коли батьки починають довіряти дитині зробити щось самому. Саме цей момент є важливим в питанні розвитку дитячої самостійності. Дуже важливо пам'ятати про баланс і уникати помилок виховання.

Зараз ви читаєте новину «Як боротися з дитячою брехнею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути