понеділок, 29 жовтня 2018 07:55

У чоловіків судини тонші

Автор: WWW.24TV.UA
  Інсульт останні роки помолодшав. Цьому посприяли не тільки стреси, а й стрибки тиску
Інсульт останні роки помолодшав. Цьому посприяли не тільки стреси, а й стрибки тиску

— Дивилися телевізор із чоловіком. Раптом він почав тягнути язиком. Я помітила, що в нього вся права сторона тіла не працює. Хотів повернутися, то мало не впав, — розповідає Аліна ЧАЙКОВСЬКА, 28 років, із Чернігова.

— Викликала "швидку", яка не приїздила. Побігла до сусідів, щоб хтось відвіз нас у лікарню. Там шокували діагнозом — передінсультний стан. Сергієві тільки 31 рік. Я думала, в молодих такого не буває.

На УЗД Сергія в сонній артерії знайшли невелику холестеринову бляшку, що перекрила судину. Чоловіка врятували. Два тижні пробув у лікарні. Після виписки йому необхідно дотримуватися дієти та приймати препарати, щоб знизити рівень холестерину.

— Перший місяць раз на тиждень він повинен ­перевіряти в'язкість крові. Завдяки цьому не утвориться тромб, що при підвищенні тиску може відірватися.

Родина купила тонометр, щоб контролювати тиск. Сергій має пити не менш як 2 л води на день і активно рухатися для нормалізації кровообігу. Для розрідження крові лікар призначив аспірин.

— Інсульт останні роки помолодшав, — говорить столичний кардіолог 41-річний Єгор Тимощук. — Цьому посприяли не тільки стреси, а й стрибки тиску. Від них еластичні судини можуть розірватися і кров заллє мозок. Так виникає геморагічний інсульт. А якщо судина звужена через бляшки холестерину і порушується кровообіг, то виникає ішемічний інсульт. Саме він буває найчастіше. Тоді навпаки — кров не поступає в мозок, і клітини гинуть.

Першими передінсультними симптомами є запаморочення, похитування тіла, легке оніміння рук або ніг, розмитий зір і відчуття сп'яніння без алкоголю.

— Що швидше пацієнт потрапить до лікарні, то менше клітин мозку відімре. Тоді й буде кращий прогноз. Чоловікам слід ретельніше ставитися до своїх судин. Вони в них вразливіші й тонші.

Для діагностики потрібно здати ліпідограму — аналіз крові, що визначає співвідношення "хорошого" і "поганого" холестерину. Після 40 років цей аналіз треба робити щороку. Ще пацієнта направляють на кардіограму, УЗД серця та комп'ютерну томографію, яка показує причину — гематома чи бляшка, тромб.

— Саме це визначає, який вид інсульту і яке потрібне лікування. Якщо ішемічний, то в перші чотири години після появи симптомів потрібно ввести препарати, що розчиняють тромб. При геморагічному — необхідна операція, але він буває рідко.

Інсульт частіше стається в курців, людей із надлишковою вагою і малорухливих. Особливо, якщо їсти жирне м'ясо, молочні продукти. Вони провокують появу бляшок, які звужують судини.

— Якщо людина перенесла інсульт, треба безперервно приймати ліки. У мене був пацієнт, який поїхав на дачу і там не було де купити препарати для розрідження крові. За три дні він уже був у лікарні з повторним інсультом. Таким людям заборонено приймати настоянку валеріани, що заспо­коює нервову систему. Потрібні антидепресанти, які приведуть її в тонус.

Зараз ви читаєте новину «У чоловіків судини тонші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути