понеділок, 11 грудня 2023 05:30

Росіяни програли війну

Росіяни програли війну
Російський солдат дивиться на тіла мирних жителів Грозного, убитих під час зимових боїв в місті. 1995 рік / PhotoXpress

11 грудня 1994-го російська армія увійшла в Чечню, наступаючи в трьох напрямках. Так розпочалася І Чеченська війна. Попри певні військові успіхи і взяття росіянами Грозного, підсумком війни, яка завершилася 31 серпня 1996-го, стало виведення російських військ і фактичне визнання незалежності Чечні.

Після розпаду СРСР в 1991-му Чечня, як і багато інших республік Союзу, проголосила незалежність. Однак регіон мав лише мінімальну автономію в складі Росії і не вважався однією з 15 радянських республік, які мали право виходу. Президент РФ Борис Єльцин, який допустив розпад СРСР, заявляв, що не визнає відділення регіону всередині країни.

У серпні 1991-го чеченський політик і колишній генерал радянських ВПС Джохар Дудаєв усунув місцеву комуністичну владу в Чечні та створив антиросійську автократичну державу. Президент Єльцин боявся, що відділення регіону спричинить ефект доміно для рухів за незалежність в Росії. Він також сподівався повернути цінні нафтові ресурси регіону.

Після безуспішних спроб профінансувати чеченські опозиційні групи 11 грудня 1994-го почалося російське вторгнення. Після перших успіхів російської армії чеченці показали запеклий опір в Грозному, де загинули тисячі російських солдат, і ще більше мирних чеченців. Після майже двох років важких боїв, у серпні 1996-го, чеченці відвоювали Грозний. Це сталося після року російської окупації столиці кавказької республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми лише хотіли зупинити війну" - у Росії влаштували кривавий теракт

Російський контингент в Чечні переважав чеченський в 11-12 разів. Водночас в війні загинули 5,5-14 тис. російських солдат і 3-4 тис. чеченських бойовиків. Втрати серед мирного населення Чечні – 100-120 тис. осіб при населенні регіону на той час трохи більше 1,08 млн осіб.

У 1997-му російські війська покинули Чечню. Попри мирну угоду, за якою регіон став де-факто незалежним, Чечня офіційно залишилася частиною Росії.

У 1999-му Єльцин віддав наказ почати ІІ Чеченську війну. Причиною стали теракти в Москві та інших російських містах, які російська влада пов'язала з чеченськими бойовиками. Критики Кремля кажуть, що вибухи багатоквартирних будинків влаштувала сама ФСБ, щоб мати привід повернути під свій контроль бунтівний кавказький регіон.

Наступник Єльцина на посту президента Путін у 2000-му активізував російську військову агресію в Чечні. Під час цієї війни російську армію звинувачували в багатьох військових злочинах. Проте Москва тоді взяла регіон під свій контроль.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни програли війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути