неділя, 14 червня 2020 09:25

"Ми лише хотіли зупинити війну" - у Росії влаштували кривавий теракт

"Ми лише хотіли зупинити війну" - у Росії влаштували кривавий теракт
Терористи вимагали зупинити війну в Чечні. Фото: polit.ru

14 червня 1995 року група чеченських терористів на чолі із Шамілем Басаєвим захопила госпіталь у місті Будьонівськ Краснодарського краю Росії. Тоді взяли в заручники близько 2 тис. осіб.

Напередодні теракту до міста приїхали 195 терористів. Бойовики групами розбилися по вулицях міста і рушили до міської адміністрації. Там захопили в заручники її працівників і відвідувачів. Дорогою також напали на Будинок дитячої творчості, пожежну частину, будівлі інкасації, Ощадбанку, Промбудбанку, медичного училища та інші організації. Терористи стріляли з різної зброї по транспорту, будівлях і перехожих.

Заручників зігнали в місцеву лікарню. Затримані йшли колоною, оточеною озброєними чеченцями. Тих, хто відмовлявся йти - розстрілювали. Місцеві міліціонери спробували чинити опір терористам, але усіх їх вбили. Загалом дорогою загинуло більше 100 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії трьох підлітків звинуватили у тероризмі

Згодом бойовики банди Басаєва відібрали серед заручників 6 чоловіків, яких потім розстріляли перед будівлею головного корпусу лікарні для залякування інших. Тоді ж замінували підвальні приміщення, де тримали заручників, та розташовану поблизу кисневу станцію з наповненими кисневими баками.

У місті став рух громадського та особистого транспорту, зупинили газо- і водопостачання, телефонний зв'язок, закрили промислові та продовольчі підприємства, установи, школи, дитячі садки. Жорсткі дії бойовиків призвели до погіршення стану літніх людей, дітей та хворих осіб. Через не надану вчасної допомогу люди помирали, вагітні народжували мертвих немовлят.

Терористи висунули ультиматум російській владі: припинити військові дії в Чечні і вступити в переговори з режимом Джохара Дудаєва.

17 червня близько 5:00 спецпідрозділу ФСБ і МВС РФ зробили невдалу спробу штурму будівлі. Бандити змусили жінок, дітей, людей похилого віку ставати до вікон і, під прикриттям "живого щита", стріляли по військовослужбовцях. У ході штурму 30 осіб убили, 70 поранили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліквідували терориста №1

Тоді провести переговори з Басаєвим безпосередньо в лікарні зголосився Анатолій Кашпіровський, який був на той час депутатом Державної Думи РФ. Чоловік увійшов в лікарню у супроводженні 4 осіб. Після переговорів звільнили 5 вагітних жінок. Проте сам політик лишився із терористами.

19 червня більшість людей таки звільнили. Терористам дали транспорт для переїзду в Віденський район Чечні. Ті із собою забрали 123 заручника. Автобуси, на яких їхали, замінували радіокерованими мінами, а колону супроводжували вертольоти зі спецназом, які мали атакувати, якщо бойовики по дорозі звільнять заручників. Проте їх випустили після приїзду в Чечню.

В результаті теракту загинули 129 осіб, 415 поранені. Місто отримало збитків на понад 95 млрд руб.

Після трагедії в Будьоновську в Росії прийняли спеціальний закон про боротьбу з тероризмом, який забороняє задовольняти вимоги бандитів.

Майже усіх терористів, які брали участь, в нападі ліквідували або ув'язнили. Ватажок терористичної групи Шаміль Басаєв згодом організував ще кілька великих терактів, в тому числі теракт в театральному центрі на Дубровці в Москві, вибух будинку уряду в Грозному, вибухи двох російських літаків і теракт в Беслані в 2004 році. Ліквідований в 2006 році.

Увечері 23 жовтня 2002-го 40 чеченських бойовиків захопили близько 900 глядачів мюзиклу "Норд-Ост" у будинку Театрального центру на Дубровці у Москві.

Президент Володимир Путін відмовився вести переговори про умови визволення заручників. Терористи проголосили себе смертниками і висунули вимогу уряду Росії вивести війська з Чечні.

Близько 250 заручників підписали звернення президенту з проханням не штурмувати будинок театру. Але вранці 26 жовтня почалася операція з визволення заручників. Спецслужби таємно через вентиляційну систему театру розпилили анестетичний газ і почали штурм театру. Більшість присутніх у приміщенні знепритомніли. Лише деякі терористи чинили опір. Операція тривала протягом години. Більшість бойовиків вбили. Розстріляли також непритомних жінок-смертниць.

Людей намагалися рятувати, але не вистачало машин швидкої допомоги - влада виявилась "не готовою" до таких подій.

Зараз ви читаєте новину «"Ми лише хотіли зупинити війну" - у Росії влаштували кривавий теракт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути