Ексклюзиви
понеділок, 11 листопада 2019 14:13

130 загиблих - розповіли про причетність Путіна до спецоперації

130 загиблих - розповіли про причетність Путіна до спецоперації
За офіційною версією під час теракту на Дубровці у Москві загинуло 130 заручників. За даними суспільної організації "Норд-Ост" близько 174-х Фото: espresso.tv

Оглядач російської суспільно-політичної "Нової газети" Ганна Політковська 11 листопада 2002-го оприлюднила твердження, що газ від якого загинуло 130 заручників "Норд-Осту" підбирав особисто Володимир Путін.

Журналістка посилалася на власні джерела у Кремлі. Також додала, що при запуску невідомої речовини в зал театру значно перевищили норми її концентрації.

"Нова газета" повідомляла, що газ дозволялось використовувати для швидкого знешкодження терористів, але тільки відомий та дозволений медициною. Він мав пригнічувати нервову систему та вимикати свідомість. Але надмірна концентрація, навіть безпечного газу, шкодила диханню та зупиняла роботу серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анну Політковську вбили в день народження Путіна

Для порятунку постраждалих використали препарат налоксон. Припускали, що під час штурму силовики використали фентоніли - аналоги морфію. Згодом слідство встановило, що препарат позитивного ефекту майже не дав, та міг сприяти збільшенню смертей. Попри ці події, влада й надалі приховувала хімічний склад застосованого газу.

Ганну Політковську вбили 4-ма пострілами в під'їзді власного будинку в Москві 7 жовтня 2006-го, в день народження Путіна. Правозахисники переконані, що причина вбивства - її професійна діяльність.

Увечері 23 жовтня 2002-го 40 чеченських бойовиків захопили близько 900 глядачів мюзиклу "Норд-Ост" у будинку Театрального центру на Дубровці у Москві.

Президент Володимир Путін відмовився вести переговори про умови визволення заручників. Терористи проголосили себе смертниками і висунули вимогу уряду Росії вивести війська з Чечні.

Близько 250 заручників підписали звернення президенту з проханням не штурмувати будинок театру. Але вранці 26 жовтня почалася операція з визволення заручників. Спецслужби таємно через вентиляційну систему театру розпилили анестетичний газ і почали штурм театру. Більшість присутніх у приміщенні знепритомніли. Лише деякі терористи чинили опір. Операція тривала протягом години. Більшість бойовиків вбили. Розстріляли також непритомних жінок-смертниць.

Людей намагалися рятувати, але не вистачало машин швидкої допомоги - влада виявилась "не готовою" до таких подій.

Трагедія "Норд-Осту" й до сьогодні оповита таємницями та антивладними теоріями.

Зараз ви читаєте новину «130 загиблих - розповіли про причетність Путіна до спецоперації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути