середа, 07 листопада 2018 01:35

Батьківський крик руйнує мозок дитини

Щоденні скандали негативно впливають на психічний розвиток дітей та можуть стати причиною розвитку агресивної поведінки або, навпаки, їх зайвої скутості і низької самооцінки.

 

Психологи Університету Піттсбурга (США) протягом двох років аналізували 976 сімей і виявили, що крики, які були частиною виховання, стали причиною поганої поведінки у підлітків і депресії у малюків. Крім того, діти стали ще більш неслухняними, а травми, нанесені такими зривами, не "зцілювалися" обіймами та іншими жестами любові, які проявляли батьки, прийшовши до тями.

Інше дослідження групи психіатрів з Гарвардської медичної школи (США) показало, що словесні образи, приниження або докори, сказані мамою або татом в пориві гніву, можуть значно й надовго змінити структуру дитячого мозку. Вчені проаналізували 50 малюків, які отримують психіатричне лікування, і порівняли їх з 97 здоровими дітьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не хворіти в дитячому садочку - поради педіатра

Вони виявили, що тілесні і словесні покарання викликали значне зменшення мозолистого тіла, "кабелю" з нервових клітин, який з'єднує дві півкулі головного мозку. В результаті активність в різних частинах мозку знижувалася, погіршувалися пам'ять і увага, зменшувався приплив крові до мозочка, все це в підсумку призводило до втрати емоційної рівноваги у дітей.

Як перестати кричати на дітей

 

Поспостерігайте за собою, які ситуації і в який час змушують вас кричати на дитину: перед сніданком, перед виходом до школи і так далі. Цей шаблон допоможе вам знайти справжні причини вашого зриву, наприклад, поспіх, стрес або втому. Можливо, дитина ні в чому не винна.

Якщо ви відчуваєте, що ось-ось втратите контроль над собою, зробіть кілька повільних і глибоких вдихів або просто вийдіть з кімнати.

Не створюйте завищених очікувань. Часто розчарування відбувається, коли ваші уявлення не виправдовуються в реальності, наприклад, ви сподівалися, що дитина зробить домашнє завдання самостійно, але цього не сталося. Важливо пам'ятати, що ваш малюк - всього лише дитина і вона дратує вас не тому, що йому це подобається, а просто через свою незрілість.

Не звинувачуйте себе. Почуття провини ще більше збільшує напруженість. Кричати на малюка час від часу - це нормально, іноді вони по-іншому не розуміють. Головне, щоб це не стало звичкою.

Пам'ятайте, що саме ви є для своєї дитини прикладом для наслідування. Тому кожен раз, зриваючись на неї в гніві, подумайте, а чи хотіли б ви, щоб він був таким же нестриманим?

Для гармонійного розвитку головного мозку малюка потрібне середовище, насичене позитивними емоціями і новими враженнями. Воно змусить мозок працювати активніше і стимулюватиме його розвиток. Дитину повинні оточувати звуки, зображення, дотики, запахи. Все це - стимули, які сприймаються мозком і допомагають йому формуватися швидше.

Зараз ви читаєте новину «Батьківський крик руйнує мозок дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути