понеділок, 08 жовтня 2018 01:35

Як не хворіти в дитячому садочку - поради педіатра

 

Вважається, що хвороби – це невід'ємна частина процесу адаптації до дитячого садка. 80% дітей, які починають відвідувати дитячий садок, безупинно хворіють.

Про причини постійних захворювань, розповів tsn.ua педіатр Костянтин Єлиневський.

Новий спосіб життя. Коли дитина потрапляє в садочок, частина захисних сил імунної системи витрачається на адаптацію до нових умов існування. Відповідно, захисних сил проти інфекцій стає менше, імунітет знижується, а сприйнятливість до нових вірусів і бактерій збільшується.

Нові види мікроорганізмів. Дитина потрапляє в колектив і її організм стикається з новими, незнайомими вірусами і бактеріями, з якими приходять у групу інші діти. Тому в разі нового контакту відбувається зараження. Гарна новина полягає в тому, що якщо в групу протягом, скажімо, півроку не приводять нових дітей, всі діти, "помінявшись" вірусами і перехворівши, зазвичай, припиняють хворіти.

Вважається, що поки дитина не перехворіє потрібну кількість часу і потрібною кількістю хвороб і не напрацює свій імунітет, низку захворювань зупинити дуже складно. Не ходити в садочок теж не вихід. Адже, прийшовши до школи, весь процес адаптації дитина проходитиме в першому класі. Можливо, в 6-7 років цей процес буде не таким тривалим, як в 3 роки, у зв'язку з більшою зрілістю імунної системи, але без нього обійтися не вдасться. Якщо повна адаптація до колективу для дошкільнят становить в середньому 2-3 роки, то для школярів вистачає одного року, щоб повернутися до звичайної частоти захворювань – 1-2 рази на рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як адаптувати дитину до садка - 5 порад

Кожне наступне важче від попереднього

Часто буває так, що з кожним подальшим захворюванням малюк хворіє довше і важче. І якщо спочатку це був звичайний нежить, то через кілька епізодів той самий звичайний нежить може перетворитися на бронхіт або пневмонію. З чим це пов'язано? Уявіть, що імунітет дитини – це депо, в якому є всі компоненти, необхідні для боротьби з інфекцією. Коли в організм потрапляє чужорідний вірус, то з депо викидається певна кількість антитіл. Таким чином, з кожним новим захворюванням імунне депо виснажується, тому кожне наступне захворювання у дитини минає важче. Для того щоб імунне депо відновилося після хвороби, має минути достатня кількість часу: залежно від особливостей організму і тяжкості захворювання це може бути як 3 дні, так і за 2-3 тижні.

Чи є вихід?

Буває, що дитина, прийшовши до садка після хвороби, буквально через пару днів захворює. І так триває знову і знову. У цьому випадку деякі батьки вирішують забрати дитину з садка на кілька місяців, зазвичай до весни. І в цьому є сенс. Принаймні, є всі шанси, що, отримавши такий відпочинок, імунна система до весни буде вже краще справлятися із захворюваннями.

Ще один спосіб перервати безупинні хвороби – відвідати імунолога. Якщо лікар під час кожного нового огляду спостерігає погіршення ситуації, до вірусу приєднується бактеріальна інфекція, і він змушений призначати антибіотики, тоді робиться комплексна імунограма. Лікар уточнює характер перебігу захворювань дитини і визначає, яка ланка імунітету страждає. Імунолог призначає специфічну імуностимуляцію, при цьому препарати призначаються саме такі, які стимулюють ту ланку імунітету, яка страждає у конкретної дитини.

Чим небезпечні імуностимулятори

Імуностимулятори можуть і нашкодити, якщо стимулювати імунітет, що і так дуже ослаблений хворобами. Згадайте про те, що ми говорили про імунне депо: під час захворювання воно вже було спустошене наполовину. Застосовуючи імуностимулятор, ми змушуємо імунітет викидати антитіла, таким чином, на тлі цілковитого здоров'я дитини даремно викидається друга половина імунного депо. Антитіла викидаються в кров, циркулюють там певний час, потім відмирають і виводяться з організму. Цей процес швидший, ніж процес появи нових антитіл і наповнення ними імунного депо. Якщо в цей період дитина зустрінеться з якоюсь інфекцією, захищатися їй буде нічим, і нова хвороба може минати дуже важко.

Існують неспецифічні імуностимулятори – адаптогени, які можна застосовувати не раніше, ніж через тиждень-два після хвороби і тільки за призначенням лікаря.

Багато хто також практикує загартовування, вітамінізовану їжу і т. д. На жаль, ніщо з цього не гарантує того, що дитина не захворіє. Не виключити, але знизити частоту захворювань може здоровий спосіб життя: чистота будинку, правильне харчування, правильний ритм життя і, безумовно, гарні взаємини між батьками.

Американські вчені з'ясували, що велика кількість іграшок негативно впливає на психіку дитини, викликаючи синдром дефіциту уваги. Велика кількість іграшок відволікає малюків, розсіює увагу, роблячи гру нетривалою. Фахівці рекомендують батькам і вихователям в дитсадках періодично замінювати іграшки. Це розвиватиме уяву дитини і її соціалізацію.

Зараз ви читаєте новину «Як не хворіти в дитячому садочку - поради педіатра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути