четвер, 06 вересня 2018 17:25

Як адаптувати дитину до садка - 5 порад

Як адаптувати дитину до садка - 5 порад
Адаптація до дитсадка триває до трьох місяців. Фото: МОЯ ЛЯЛЯ

Найкраще віддавати дитину до садочка після 3 років. Вважають, що до цього віку дитина "злита" з мамою, розповідає Gazeta.ua психолог Наталія Носаль.

"Особливо сильний зв'язок у дитини з мамою до 2 років. Потім він стає слабшим. У цьому віці маляті психологічно важко перебувати без мами кілька годин. Якщо віддати його до садочка передчасно, він може отримати психологічну травму. Такий самий стрес може отримати й дитина, яку привели до навчального закладу у 4 роки", - пояснює психолог.

Адаптаційний період проходить у всіх дітей по-різному. Одні діти з першого дня біжать до садочка, інші - довго звикають. У середньому період адаптації триває від 2 тижнів до 2-3 місяців.

"Перед початком потрібно, наскільки це можливо, привести домашній режим відповідно із садком. Вчасно прокидатися, снідати, лягати в обід спати, гуляти. Важливо розширювати коло спілкування дитини: гратися на майданчиках із ровесниками. Малюк не буде ізольований від інших. Завдяки цьому легше сприйматиме інших дітей, адаптаційний період буде не таким важким", - каже фахівець.

Під час відвідування дитячого садка батькам слід дотримуватися кількох правил.

1. Відводячи дитину до садочка, вигадайте ритуал. Наприклад, поцілунок, обійми чи помахати у вікно. Такі ритуали упорядковують життя, діти відчувають себе більш упевнено та спокійно. Ритуали допомагають швидше адаптуватися до змін.

2. У присутності дитини не говоріть погано про вихователів і няню. Також не слід залякувати дитину вихователем і садочком. Часто батьки кажуть, мовляв, не будеш слухняний - підеш до садочка. Подібні висловлювання викликають у дитини негативні асоціації. Звідси - небажання йти до садочка.

3. Щодня запитуйте у дитини, що вона робила в садочку, з ким гралася, що сподобалося, що нового вчили на занятті. Розповідайте малюку, що ви робили, коли він у садку. Під час таких розмов у дитини з'являється відчуття потрібності, формується довіра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батькам потрібно "тримати руку на пульсі" - експерт про шкільну адаптацію

4. Виділяйте для дитини час: разом грайте, гуляйте, читайте або виконуйте незначну домашню роботу. Так вона відчуватиме вашу любов і підтримку.

5. Якщо дитина не хоче йти до садочка, не кричіть і не сваріть її за це. Будьте терплячі. Краще поговоріть, з'ясуйте причину такої поведінки. У цей період хваліть дитину, говоріть, як сильно її любите, цілуйте, обіймайте, беріть на руки. Тактильний контакт дуже важливий. Він передає почуття та настрій.

Вміння дитини читати та рахувати - це зовсім не означає, що вона готова до навчання і до обсягу шкільних навантажень. Важлива психологічна готовність малюка. Вона не завжди залежить від віку. Дитина готова до школи, якщо може довгий час утримувати увагу, бути посидючою, зосереджуватися на навчанні.

Зараз ви читаєте новину «Як адаптувати дитину до садка - 5 порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути