вівторок, 18 лютого 2020 12:23

Як підготуватись до ЗНО 2020

 

Підготовка до ЗНО — ось головна причина стресу старшокласників, батьків та вчителів. Які предмети обрати, як готуватися, що потрібно знати для отримання найвищого балу та, зрештою, як приборкати своє хвилювання?!

Автори проекту naurok.ua провели опитування учнів та вчителів онлайн-школи. Нижче ділимося порадами, розповідаємо, які зміни чекають на тих, хто складатиме іспит у 2020 році, та пропонуємо старшокласникам виконати 5 корисних завдань.

Порада перша — не намагайся підготуватися на 200 балів

Міркуй глобальніше! Ти складаєш ці іспити не заради балів, не задля того, щоб тобою пишалися вчителі чи батьки. Твоя мета — вступити до вишу та здобути професію. Нагадуй собі про це щоразу, коли братимеш до рук підручник чи починатимеш розв'язувати пробні тести.

Можна витратити рік на вивчення посібників, проходити курси підготовки до ЗНО. Але без правильного розуміння кінцевої мети — це не має сенсу.

Твоє завдання: визнач, яку спеціальність хочеш здобувати. Знайди на сайті обраного вишу інформацію про дисципліни та кількість балів, необхідну для вступу.

Порада друга — ознайомся з офіційною документацією

Так, це далеко не найпростіша і точно не найзахопливіша частина підготовки до ЗНО, але вона допоможе тобі розробити правильну стратегію.

На сайті Українського центру оцінювання якості освіти є інформація про зміст завдань, нарахування балів, а також програми незалежного оцінювання, згідно з якими потрібно готуватися.

Про ЗНО з української, нарахування балів та секрети підготовки можна дізнатися з цього відео:

Найбільш істотні зміни цього року торкнулися таких навчальних дисциплін:

• Географія. Завдань з відкритою відповіддю стало менше — 6, проти 8 минулого року. На виконання 150 хвилин, як і торік
• Біологія. Маємо на 2 завдання більше, проте й час на виконання зріс зі 120 хвилин до 150
• Фізика. Загальна кількість завдань не змінилася, їх досі 52, але більшого значення надали розв'язуванню задач. Цього року у тестовому зошиті їх на 4 більше. Для розв'язання залишили ті ж часові рамки — 180 хвилин
• Хімія. Тут, як і у випадку з фізикою, збільшилася кількість задач. Виконати їх потрібно, як і минулого року, протягом 150 хвилин

Твоє завдання: роздрукуй програму незалежного оцінювання з тих предметів, які ти збираєшся складати.

Порада третя — запам'ятай формулу ідеальної підготовки до ЗНО

Торішні випускники, які отримали понад 180 балів, розповіли про своїх "союзників" та "ворогів". Ми склали три компоненти успіху та відняли від них найзапеклішого ворога кожного учня чи студента. Так з'явилася наша формула:

 

Бачиш у нашій формулі пораду "витрачай весь вільний час на підготовку"? Її там не буде ніколи! На тебе чекає іспит, до якого неможливо швидко підготуватися.

Ти маєш готуватися протягом усього року, а для бігу на такі довгі дистанції потрібно вміти "відновлювати дихання". Якщо тобі потрібно кілька днів перепочинку, дозволь собі це!

Твоє завдання: дотримуйся формули ідеальної підготовки та не забувай про відпочинок ;)

Порада четверта — покладайся на логіку

На незалежному оцінюванні часто трапляються тести з дуже схожими варіантами відповідей, які можуть здаватися тобі однаково правильними. У таких випадках обирай найбільш логічний та зрозумілий варіант.

Помилка випускників — вважати, що іспит створили підступні люди. Це не так. Тестові завдання лише фіксують, наскільки добре ти володієш шкільною програмою.

Ще одна помилка — квапитися з висновками. Завжди дочитуй умову до кінця. Інколи, прочитавши лише перше речення, випускники обирають помилковий варіант, який здається їм правильним. А все тому, що в кінці умови було кілька слів, які змінюють увесь хід розв'язання!

Подивись відео від "На Урок" та дізнайся, як спростити підготовку до ЗНО з англійської:

Твоє завдання: навчися мислити логічно та завжди дочитуй умову до кінця!

Порада п'ята — не ігноруй пробне ЗНО

Зверни увагу! Вже відомі дати цьогорічної реєстрації: 3–24 січня. Не проґав цей період через зимові канікули та новорічні свята.

 

На жаль, розклад не дозволить встигнути пройти усі обрані предмети. Тому ми радимо окрім української мови та літератури, скласти пробний іспит з того навчального предмета, який викликає у тебе найбільше труднощів.

Після складання пробного оцінювання ти зможеш відвідати вебінар "На Урок", присвячений детальному розбору завдань та помилок.

Твоє завдання: додай до нагадувань на смартфоні дату старту реєстрацій на пробне ЗНО-2020 — 3 січня!

Порада шоста — використовуй усі ресурси для підготовки

Тримай себе в тонусі та використовуй різноманітні навчальні засоби. Добре тренують пам'ять та уважність спеціальні додатки на смартфоні, а запам'ятати ключові історичні події найкраще через наукові та художні фільми.

Шукай додаткову інформацію, що стосується теми, яку вивчаєш. Навіть якщо тобі це не знадобиться на ЗНО, ця інформація зробить навчання цікавішими, а знання структурованішими.

Інтернет — твій вірний помічник та союзник. Використай можливості онлайн-навчання, коли відчуваєш, що самостійної підготовки недостатньо. Випробуй усе!

Пробні тести допоможуть відстежувати та фіксувати свої досягнення. Уроки на YouTube можуть бути корисними для повторення, а онлайн-курси сформують ґрунтовну базу знань.

Твоє завдання: дізнайся, як підготуватися до ЗНО, на сайті naurok.ua

Зараз ви читаєте новину «Як підготуватись до ЗНО 2020». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі