Ексклюзиви
середа, 22 березня 2017 11:20

Як обирати книги для дошкільнят

Автор: О.Капнік
  Назвали пізнавальні книги для дітей
Назвали пізнавальні книги для дітей

У світі тривалий час у шкільні програми вводять пізнавальну та науково-популярну літературу. В Україні така загальна інтеграція поки що відсутня, кажуть фахівці. Утім є ентузіасти, які використовують цю літературу під час занять у школі.

"Працюючи із сучасними пізнавальними книжками на уроках, я була вражена, якою мірою книжки такого типу зацікавлюють дітей. Вони можуть викликати в учнів глибокі емоції, обговорення та дискусії, емпатію та взаємодію, стати приводом для якісного родинного дозвілля", - ділиться досвідом письменниця та вчитель Галина Ткачук.

Авторка радить 3 пізнавальні книги для дітей зі свого педагогічного досвіду.

1. "Хто росте у парку" Катерина Міхаліцина

"Хто росте у парку" - міні-енциклопедія для дітей дошкільного та шкільного віку. Це розповідь про класифікацію дерев з казковими мотивами. Головний герой - маленький паросток, що живе у парку мегаполіса. Одного дня він вирішує з'ясувати, хто він і на кого схожий. Він вирушає у подорож парком і дізнається багато цікавого про своїх сусідів: березу, горобину, явір, дуба та інших звичних для українських міст дерев.

"Ця книга - досвід емоційного й залученого читання. Оскільки пізнавальні елементи тексту точно відповідають природознавчим зацікавленням і компетенціям першокласників",- каже педагог.

2. "Портрет малої Олі" Юлія Лактіонова

"Книжка про картину Тетяни Яблонської "Застудилась". Вона не біографічна, але ілюстрації передають атмосферу Києва 1950-х. Малюнки надихнули третьокласників пошукати у своїх квартирах чи квартирах дідуся й бабусі старі речі. Діти дізнавалися їхні історії, записували їх і розповідали під час уроку", - розповідає пані Галина.

3. "Як не заблукати у павутині" Тетяна Щербаченко

Дитина та інтернет зараз не роздільні. Ця книга - путівник всесвітньою мережею інтернету. Вона розповість, як з користю проводити час у мережі, зробити з неї порадника, а не пожирача часу. Книга доступно й переконливо розкаже про широкі можливості всесвітньої павутини.

"Читання фрагменту цієї книги у третьому класі переросло в конференцію з доповідями про інтернет. А згодом – у дуже емоційну дискусію. Діти обговорювали питання корисності та шкідливості онлайн-ігор і соцмереж, справедливості чи несправедливості батьківського контролю", - розповідає вчитель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 несподіваних фактів про книжки від редактора арт-видавництва

Зараз ви читаєте новину «Як обирати книги для дошкільнят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 3416
Голосування Якою має бути стипендія в університетах?
  • 830 грн, як зараз
  • як прожитковий мінімум 1228 грн
  • студентам не потрібна стипендія
  • лишити тільки для пільговиків
  • платити тільки відмінникам
Переглянути