четвер, 19 травня 2016 15:49

За ОПЗ боротимуться Коломойський і Фірташ — екс-глава Фонду держмайна

За ОПЗ боротимуться Коломойський і Фірташ — екс-глава Фонду держмайна
Олександр Бондар. Фото: newsradio.com.ua

Основними претендентами на придбання акцій Одеського припортового заводу в рамках приватизації є Дмитро Фірташ та Ігор Коломойський. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua повідомив Олександр Бондар, екс-голова Фонду держмайна України.

Яка реальна вартість заводу?

- Реальну вартість всіх акцій такого підприємства назвати дуже складно, бо в нас вже більше двох років не функціонує приватизаційний ринок. Зараз означена вартість акцій ОПЗ становить 521 мільйон доларів, але не треба забувати про те, що за цей об'єкт судиться Коломойський, який в 2009 році запропонував 625 мільйонів. І це дуже ризикований продаж, адже якщо Фонд держмайна продасть-таки ОПЗ дешевше, то Коломойський матиме великі шанси виграти в суді. Тому я вважаю, що потрібно було орієнтуватись саме на цю ціну.

Це стартова ціна. За скільки, швидше за все, продадуть?

- Можна сподіватися на те, що ціна пакету акцій зросте на конкурсі. Але насправді це буває далеко не завжди. Для цього потрібно, щоби в тендері брали участь декілька учасників, і щоби вони між собою не змовлялись. У приватизації цього дуже важко досягти.

Кого вважаєте найвірогіднішим покупцем?

- Я впевнений, що суперниками будуть Коломойський та Фірташ, як не через пряму участь в конкурсі, то через суди. Структури Коломойського не обходять увагою жодного тендеру, тим більше якщо мова йде про ОПЗ, який є предметом їхньої уваги ще з 2009 року. Коломойський неодмінно скористається тим фактом, що держава продає комусь завод за нижчу ціну, ніж він запропонував сам. Фірташ також подав позов до Стокгольмського арбітражу, вимагаючи стягнення з заводу 193 мільонів доларів заборгованності за газ.

Хто був би найкращим власником заводу?

- Звичайно, кращим власником ОПЗ була б західна компанія. Але проблема полягає в тому, що в нинішній ситуації західні інвестори тікають з України і не вкладають тут гроші. Навряд якась з великих компаній наважиться придбати наш об'єкт.

Чи гарний зараз взагалі час для приватизації заводу?

- Зараз, умовно кажучи, взагалі немає умов для нормальної приватизації ОПЗ. І позитивного результату домогтися буде дуже проблематично. Усі намагаються все продавати, але інвестори не палають бажанням вкладати гроші. Про це багато можуть розказати спеціалісти Фонду гарантування вкладів, які продають майно ліквідований банків. І мова йде не тільки про, наприклад, комп'ютери - там і земельні ділянки, і приміщення в центрі Києва, і будинки відпочинку, підприємства. Все це розпродається за безцін.

Читайте також: Одеським припортовим можуть заволодіти росіяни - економіст

Нагадаємо, 18 травня Фонд держмайна України запропонував стартову ціну за 99,567 відсотків акцій Одеського припортового заводу. В той же час компанія "Нортима", яка входить до групи Ігоря Коломойського намагається в суді оскаржити результати попереднього приватизаційного конкурсу щодо ОПЗ 2009 року. Київський апеляційний господарський суд розглядатиме скаргу 25 травня.

Зараз ви читаєте новину «За ОПЗ боротимуться Коломойський і Фірташ — екс-глава Фонду держмайна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути