Ексклюзиви
четвер, 19 травня 2016 13:29

Одеським припортовим можуть заволодіти росіяни - економіст

Одеським припортовим можуть заволодіти росіяни - економіст
Борис Кушнірук. Фото: nahnews.org

Представники російського бізнесу можуть через підставні фірми стати власниками приватизованого Одеського припортового заводу.

Таку думку висловив у коментарі Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

Як вважає експерт, оголошена Фондом держмайна вартість 99,6 відсотків акцій підприємств можуть не відображати реальної вартості цього пакету.

"Значною мірою вартість будь-яких активів залежить від ринкової кон'юнктури. Скажімо, в 2008 році, до світової економічної рецесії,підприємство могло коштувати 1 мільярд доларів. А в сьогоднішніх умовах, після значного зниження ринкових цін на сировину, вартість усіх його акцій могла знизитися втричі чи навіть більше.

Можливо, ціна зросте в конкурсі, але не значно. Сьогодні ціни на сировину в світі падають, в тому числі і на ту, яка використовується в хімічній промисловості. Це впливає й на вартість таких активів", - вважає Кушнірук.

На думку експерта, сьогоднішня ситуація в Україні також не є сприятливою для приватизації. Впливає падіння курсу гривні і не кращий інвестиційний клімат.

Також, як зазначає економіст, російські компанії, незважаючи на пряму заборону, зможуть обманним шляхом взяти участь в конкурсі:

"Великі шанси на завод мають як іноземні компанії, так і вітчизняні бенефіціари. Представники російського бізнесу також можуть стати власниками Одеського припортового через підставні компанії, які дозволять їм обійти заборону на участь росіян у конкурсі".

На думку експерта, приватизація Одеського припортового позитивно вплине на прибутки підприємства:

"Приватизація ОПЗ - це скоріше позитивний сигнал. Держава - неефективний власник. Чи можете ви уявити собі, щоби державний чиновник днями й ночами опікувався роботою величезного підприємства чи промислового конгломерату? Звичайно, ні. Чиновник не надто зацікавлений віддавати максимум сили і часу на те, що йому не належить і не визначає його доходи. Натомість приватний бізнес з головою поринає у ефективне управління підприємством, конкурує, бо від цього залежить його успіх.

Значна частина підприємств у державній власності є не просто неприбутковими, а справжніми банкрутами, які підтримуються на плаву за рахунок дотацій з держбюджету. Це стосується й ОПЗ - краще держава буде отримувати прибутки від цього підприємства в якості податків після приватизації, ніж безрезультатно витрачати кошти на його неефективне функціонування".

Читайте також: Балога розкритикував рішення Кабміну по Одеському припортовому заводу

Нагадаємо, 18 травня Фонд держмайна України запропонував стартову ціну за 99,567 відсотків акцій Одеського припортового заводу. Сума становить 13,175 млрд.гривень, або 521 млн. доларів.

Зараз ви читаєте новину «Одеським припортовим можуть заволодіти росіяни - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути