середа, 16 квітня 2014 17:46

Економіст розповів про причину стрімкого падіння долара

Економіст розповів про причину стрімкого падіння долара
Фото: day.kiev.ua

Падіння курсу долара відносно гривні, яке ми спостерігаємо кілька останніх днів, пов'язане із тим, що Нацбанк заблокував 14-м банкам можливість торгувати на міжбанку.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економічний експерт Андрій Новак.

"Це ті банки, які займалися спекуляціями. Саме це і призвело до стрімкої девальвації гривні. Нацбанк заблокував їх із запізненням. Та краще пізно, ніж ніколи", - вважає він.

Новак каже, що не знає, чи буде Нацбанк намагатися втримати курс гривні за рахунок золотовалютних резервів України. Та місці уряду, на транші МВФ так сильно б не сподівався.

"Я не знаю, що вони планують. Та бачу, що влада чекає траншів від МВФ, хоч і не розумію, чому така велика надія на них. Сума першого траншу є не дуже суттєвою і не зможе сильно покращити стан золотовалютних резервів НБУ. Частина цієї суми все одно піде на потреби уряду для бюджетних статей. Нацбанк заявляє, що завдяки цьому траншу все стабілізується. Хоча невідомо, коли цей транш надійде. За однією інформацією, після обрання нового президента, за іншою - ще до президентських виборів, бо фінансово-економічна ситуація в країні погіршується", - пояснив економіст.

Новак висловив сподівання, що подальшої девальвації гривні не буде.

"Думаю, долар зупиниться на позначці між 11-ма і 12-ма гривнями. Справа у тому, що курс в 13 грн за долар реально не відображав ситуації в українській економіці. Об'єктивні економічні причини могли спричинити девальвацію до 9-9,5 грн. Далі вже пішли спекуляції і вплив політичної ситуації в країні", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «Економіст розповів про причину стрімкого падіння долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути