вівторок, 15 листопада 2011 12:20

Арбузов пояснив банкам, коли і яку інформацію треба збирати про клієнтів

Арбузов пояснив банкам, коли і яку інформацію треба збирати про клієнтів

Отримання банками інформації з метою уточнення даних щодо ідентифікації клієнтів, оцінки фінансового стану та суті діяльності має здійснюватися з урахуванням рівня їх ризику, визначеного відповідно до внутрішньобанківської програми оцінки та управління ризиками легалізації кримінальних доходів.

Про це повідомив Національний банк України (НБУ) у листі банкам (№ 48-104/2256-13461).

"Для оцінки фінансового стану клієнтів - фізичних осіб, які отримують за допомогою банку зарплату, пенсію, стипендію, соціальну допомогу ... в тому числі за умови, що поповнення таких рахунків з інших джерел не здійснюється або здійснюється протягом кварталу на загальну суму, що не перевищує 150 тис. грн, та/або відкривають або мають в банку один рахунок (депозитний) на незначну суму, якщо такі клієнти не зараховані до високого рівня ризику, не є обов'язковим, на наш погляд, отримання детальної інформації про рухоме і нерухоме майно таких клієнтів", - вказується в листі.

НБУ також підкреслив, що ненадання клієнтами окремих даних, зазначених у відповідних анкетах, але не передбачених законодавством я необхідних для здійснення ідентифікації, не може бути підставою для відмови банком в обслуговуванні таких клієнтів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплатам працівників Нацбанку позаздрять навіть депутати - Кужель

"НБУ буде надавати належну оцінку фактам відмови банками від встановлення ділових відносин або проведення фінансової операції клієнтів за відсутності підстав, визначених статтями 9 і 10 закону про запобігання легалізації та/або статтею 64 закону про банки", - наголошено в документі.

Згідно з листом, низка банків надали анкети для заповнення клієнтами, зажадавши, без урахування ризику здійснення ними фінансових операцій з метою легалізації злочинних доходів, надання інших даних, зокрема, про види діяльності підприємства, на якому працює клієнт; про сукупний дохід його сім'ї; про наявність серед родичів клієнта працівників або засновників банку; про сімейний стан; наявність та вигляді транспортних засобів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міцності резервів Нацбанку вистачить на чотири місяці - експерт

"Якщо банк вважає за необхідне отримати додаткові дані, які не потрібні чинним законодавством України, він повинен визначити перелік таких документів і відомостей та передбачити умови їх надання в договорі з клієнтом або опитувальнику", - пояснив НБУ.

При цьому, згідно з листом, в такому разі банк повинен проінформувати клієнта, що такий перелік документів та відомостей не є обов'язковим (їх надання здійснюється в добровільному порядку).

Зараз ви читаєте новину «Арбузов пояснив банкам, коли і яку інформацію треба збирати про клієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути