Ексклюзиви
вівторок, 11 жовтня 2011 10:58

У Арбузова збирають детальну інформацію про всіх клієнтів банків

У Арбузова збирають детальну інформацію про всіх клієнтів банків

У банків залишилося два тижні, щоб сформувати і передати в Національний банк дані про всіх своїх клієнтів.

У рамках боротьби з відмиванням "брудних грошей" від останніх вимагають до 22 жовтня повідомити про все своє майно, рахунки в інших банках і зв'язки з "публічними діячами", пише "Комерсант-Україна" в публікації "Виявлення за вимогою".

Експерти зазначають, що збільшення масиву даних, що вимагають від громадян, буде лише провокувати зростання тіньової економіки.

Нещодавно банки почали друкувати на чеках банкоматів запрошення прийти у відділення банку з паспортом для проходження ідентифікації. У колл-центрі пояснюють, що ідентифікацію проводять на вимогу НБУ (постанова N22), згідно з якою всі клієнти банків повинні надати детальні анкети про себе до 22 жовтня. При цьому у відділеннях банку давно висять відповідні оголошення, всім клієнтам пропонують пройти анкетування.

Своєю постановою НБУ з 22 квітня змінив норми положення "Про здійснення банками фінансового моніторингу" і дав банкам півроку на збір розширених даних про клієнтів. Кожна фізична особа зобов'язана в спеціальній анкеті вказати свої паспортні дані, ідентифікаційний номер, місце роботи, посаду, контактний номер телефону та адресу електронної пошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк дозволить обмінювати валюту без ксерокопій - джерело

Повинна бути оцінена також репутація і рівень ризиків при проведенні фінансових операцій клієнта. Зазначають послуги, якими він користується, номери усіх рахунків в інших банках, приналежність до "публічних діячів або пов'язаних з ними осіб".

Клієнт зобов'язаний розкрити інформацію про своє рухоме і нерухоме майно, рахунки в цінних паперах, спрогнозувати обсяг операцій по рахунках і вказати джерела походження доходів. Ідентифікація юридичних осіб, резидентів і нерезидентів, містить повний зріз про проведену ними господарську та фінансову діяльність із зазначенням осіб, які мають доступ до майна підприємств.

По ризиковим клієнтам дані збирали до 22 червня, по всім іншим - до 22 жовтня.

В інших установах стверджують, що або не знають про постанову, або проводять ідентифікацію, не запрошуючи клієнтів до банку.

Рішенням НБУ передбачена спрощена ідентифікація клієнтів із низькою ймовірністю занять легалізацією кримінальних доходів, але банки виконують побажання НБУ, дізнаючись максимально можливий обсяг інформації.

Зараз ви читаєте новину «У Арбузова збирають детальну інформацію про всіх клієнтів банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути