понеділок, 10 жовтня 2011 09:22

Нацбанк буде вимушений послабити гривню - експерти

Нацбанк буде вимушений послабити гривню - експерти

Скорочення міжнародних резервів України за минулий місяць викликало стурбованість у експертів, що Національний банк зіткнеться з труднощами в утриманні курсу гривні.

Про це повідомило агентство Bloomberg.

Так, згідно з офіційним повідомленням НБУ, золотовалютні резерви держави у вересні зменшилися на $ 3 млрд 255,65 млн і становлять нині $ 34 млрд 950,18 млн.

На думку головного економіста Dragon Capital Олени Білан, Нацбанк минулого місяця витратив близько $ 1,1 млрд для задоволення зростаючого попиту населення на іноземну валюту.

"Ця цифра викликає занепокоєння, оскільки це означає, що НБУ менш здатен протистояти девальваційному тиску на гривню", - сказала вона в телефонному інтерв'ю.

У свою чергу, за словами глави підрозділу з досліджень ринків, що розвиваються, Royal Bank of Scotland Тіма Еша, гривня перебуватиме під тиском, поки Україна не отримає черговий транш кредиту від МВФ.

"НБУ, ймовірно, буде вимушений дозволити послабити валюту", - зазначив він, додавши, що курс української національної валюти може становити 9-10 грн / $1 до кінця року.

Крім того, аналітики Barclays Capital Андреас Кольбе і Кун Чоу підкреслили, що "загалом, ситуація з кредитоспроможністю України, безсумнівно, стала більш складною протягом останніх місяців без перспективи отримати найближчим часом кредит МВФ і у світлі складної глобальної економічної ситуації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкір розповів, якого курсу гривні чекати до кінця року

Як зазначило агентство, курс української національної валюти впав на 0,4% по відношенню до долара протягом останніх шести місяців. НБУ контролює обмінний курс гривні, купуючи і продаючи долари на міжбанківському ринку.

Співпраця України з МВФ була призупинена у березні, після того як країна отримала $ 3,4 млрд з $ 15,6 млрд за програмою stand-by. Подальші виплати заморожено через непідняття урядом тарифів на природний газ для населення.

Мінфін 7 жовтня провів позапланові аукціони з розміщення п'яти- та десятирічних річних облігацій внутрішньої державної позики з валютною прив'язкою. Обсяг пропозиції на кожному аукціоні становив по 2 млн штук або 2 млрд грн за номіналом.

За словами віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, Україна намагатиметься продати єврооблігацій на $ 2,5 млрд до кінця року.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк буде вимушений послабити гривню - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути