неділя, 14 січня 2018 10:15

"Зараз не час письменників-соціопатів" - книговидавець
4

Зараз не час письменників-соціопатів, відлюдників, які ховаються по горищах. Якщо вони хочуть здобути визнання за життя, мають рухатися до своїх читачів. Лише тісна взаємодія автора і видавця здатна забезпечити книзі хорошу промоцію.

Про це в інтерв'ю gazeta.ua розповів видавець Максим Ходак, засновник британсько-нідерландського видавництва Glagoslav Publications. Перекладає англійською та голландською твори українських авторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліна Костенко закінчує писати книжку прози

"Активні українські видавці, автори вириваються в Європу для налагодження контактів. Скажімо, Оксана Забужко презентує себе сама, Сергія Жадана представляє його український видавець. З боку європейських гравців немає інтересу їхати шукати таланти в Україну. Одиниці беруться за таке. Більшість хочуть відомі імена, аби одразу знати де, як і кому пропонувати їх книги. Це стосується і перекладної літератури", - каже Максим Ходак.

У 2014 році до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка видавництво Glagoslav Publications видало «Кобзар» англійською мовою
Фото: mfa.gov.ua
"Кобзар", виданий Glagoslav Publications, містить десятки репродукцій малюнків українського митця
"Кобзар" англійською - є повним зібранням Шевченківської поезії
"Кобзар" англійською - є повним зібранням Шевченківської поезії

За його спостереженнями, традиційна паперова книга зараз займає останні позиції.

"Зростає попит на аудіо-книги – це теж виклик для видавництв. Люди не знаходять часу на читання, а слухати можуть в авто, чи через навушники – в громадському транспорті. Тож в останні роки ми взяли за правило випускати свої видання в трьох версіях: друкованій (м'яка і тверда обкладинки), електронній (різні цифрові формати для різних гаджетів) та аудіо-форматі", - розповідає Ходак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський журнал присвятить новий номер українській літературі

У видавництві Glagoslav Publications вийшли твори Григорія Сковороди, Максима Рильського, Богдана-Ігоря Антонича, Юрія Винничука, Ірен Роздобудько, Сергія Жадана, Марії Матіос, Лариси Денисенко тощо.

Повна версія інтерв'ю із видавцем Максимом Ходаком незабаром буде опублікована на gazeta.ua.

Найбільш читаючою країною 2017 року був визнаний Китай, де зовсім недавно відкрили унікальну бібліотеку величезних розмірів. Там понад 70% громадян читають щодня або хоча б раз на тиждень.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз не час письменників-соціопатів" - книговидавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі