Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2012 11:55

"Вікіпедія" заборонила відомому письменнику правити статтю про свій роман

"Вікіпедія" заборонила відомому письменнику правити статтю про свій роман
Роман "Змова проти Америки", який став бестселером, описує країну з профашистським режимом, насадженим льотчиком Чарльзом Ліндбергом, що переміг Рузвельта на виборах 1940 року. Фото: shalomfilm.com

Адміністратори "Вікіпедії" заборонили американському письменнику, лауреату Пулітцерівської премії Філіпу Роту правити статтю про його роман "Людське тавро" (The Human Stain), повідомляє BBC News.

Роман, опублікований в 2000 році, розповідає історію Коулмена Сілка (Coleman Silk), викладача, несправедливо звинуваченого в расизмі. Чорношкірий Сілк в молодості відмовився від своєї раси і представлявся білошкірим іудеєм. У зв'язку з цим стаття в "Вікіпедії" повідомляла, що головний герой був списаний з письменника Анатоля Броярда (Anatole Broyard), який аналогічним чином відмовився від свого афроамериканського походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікують альтернативні фінали знаменитого роману Гемінгвея

Філіп Рот вважає це твердження неправильним і спробував виправити його, проте адміністратор інтернет-енциклопедії повідомив йому, що автор роману не може бути надійним джерелом для внесення правок. "Я розумію вашу точку зору, що автор є найголовнішим авторитетом для свого твору, але нам потрібні сторонні джерела", - наводить Рот слова адміністратора в своєму відкритому листі на адресу "Вікіпедії", опублікованому 7 вересня.

Письменник зазначає, що прототипом головного героя став його друг Мелвін Тюмін (Melvin Tumin), якого також несправедливо звинуватили в расизмі. З Броярдом, підкреслює Рот, він був ледь знайомий і бачився кілька разів.

Після публікації відкритого листа стаття в інтернет-енциклопедії була відредагована: в ній повідомляється, що ряд критиків пов'язали головного героя з особистістю Анатоля Броярда, однак сам автор заперечує це порівняння. В ній зазначено, що Філіп Рот зважився пояснити походження Коулмена Сілка після того, як помітив "серйозне спотворення" в "Вікіпедії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер письменник-фантаст Гаррі Гаррісон

Роман "Людське тавро" був названий "книгою року" за версією британської премії WH Smith Literary Award. Востаннє ця премія вручалася в 2005 році, і тоді її отримав ще один твір Філіпа Рота - роман "Змова проти Америки".

Статті в "Вікіпедії" створюються і правляться інтернет-користувачами. Для внесення до замітки того чи іншого факту автор повинен вказати посилання на його джерело. Одне з основних правил "Вікіпедії" говорить, що ресурс не є місцем для первинної публікації думок, досліджень та інших подібних матеріалів.

Зараз ви читаєте новину «"Вікіпедія" заборонила відомому письменнику правити статтю про свій роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі