Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2007 13:17

Американці визнали расистською книгою "Десять негренят" Агати Крісті

У одній зі шкіл штату Огайо скасували підготовлену учнями п"єсу за детективом Агати Крісті "Десять негренят" через расистський підтекст у назві. Рішення про це було ухвалене 20 листопада, проте видання The Cincinnati Enquirer повідомляє про це у вівторок, 27 листопада. На скасуванні запланованої на 1-2 грудня прем"єри в старшій школі Лакоти наполягло регіональне відділення Національної асоціації просування кольорового населення (National Association for Advancement of Coloured People, NAACP).

Варто зазначити, що книга, вперше опублікована в 1939 році, ніколи не виходила в США під первинною назвою. Вона називалася чи "Десять маленьких індійців" ("Ten Little Indians") чи "І нікого не стало" ("And Then There Were None"). Оригінальний заголовок "Ten Little Niggers" виявився від початку неприйнятним для США з расових міркувань.

Асоціація наполягла на скасуванні вистави лише через історію, що оточує заголовок, звинувативши шкільне керівництво у відсутності пошани до расового різноманіття.

The Hamilton Journal-News, також повідомляє, що, крім "расистської" назви, міська та шкільна влада визнали "Десять негренят" п"єсою, що провокує геноцид і шкільне насильство, оскільки сюжет детектива будується на серії послідовних убивств персонажів.

"Десять негренят" – бестселлер Агати Крісті. На сьогодні продано близько 100 мільйонів екземплярів книги. Сама Крісті вважала цей роман своїм найвищим досягненням у детективному жанрі. За книгою було поставлено безліч п"єс і знято близько 10 фільмів, перший з яких вийшов на екрани в 1945 році.  Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Американці визнали расистською книгою "Десять негренят" Агати Крісті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути