пʼятниця, 06 липня 2012 11:32

Опублікують альтернативні фінали знаменитого роману Гемінгвея

Опублікують альтернативні фінали знаменитого роману Гемінгвея
Гемінгвей завершив роман "Прощавай, зброє!" не емоційно. Фото: invisibleon.ru

В інтерв'ю, даному в 1958 році нью-йоркському літературному журналу "Періс рівью" (The Paris Review), американський письменник Ернест Гемінгвей (1899-1961) зізнавався, що кінцівку свого знаменитого роману "Прощавай, зброє!" він переписував 39 разів.

Онук письменника Шон Гемінгвей, який уважно вивчив рукописи в Президентській бібліотеці імені Кеннеді в Бостоні, з'ясував, що насправді альтернативних кзакінчень було навіть більше - 47. Деякі з них складаються всього з одного-двох коротких речень, інші - кількох абзаців. Всі вони будуть зібрані в новому виданні роману, яке буде опубліковано наступного тижня американським видавництвом "Скрібнер" (Scribner), що входить до складу видавничого дому "Саймон енд Шустер" (Simon & Schuster).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лист Едґара По пішов з молотка за $164 тисяч

Як повідомила в четвер газета "Нью-Йорк таймс", в 330-сторінкове видання увійдуть також чернетки до роману і складений Гемінгвеєм список варіантів його назви. Зокрема, письменник розмірковував над такими заголовками, як "Кохання під час війни", "Про ранах і інших речах", "Чарівність". Останный був власноруч викресленим автором зі списку.

"Думаю, людям, які займаються літературною творчістю, буде цікаво простежити за процесом створення цього великого твору", - зазначив Шон Гемінгвей, який є куратором грецького й римського мистецтва в нью-йоркському Метрополітен-музеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві тисячі жінок записалися у "батальйон смерті"

"Ці кінцівки ілюструють хід думки письменника", - зазначив, у свою чергу, син Гемінгвея Патрік. Якби автор вибрав інший варіант завершення, роман міг би вийти більш сумним або, навпаки, більш оптимістичним. Між тим, Гемінгвей вирішив закінчити епічну історію про війну і кохання холодно й неупереджено - головний герой йде зі шпиталю під дощем.

"Прощавай, зброє!", вперше опублікований в 1929 році, розповідає про кохання на тлі Першої світової війни. Роман багато в чому автобіографічний - Гемінгвей служив на італійському фронті, був поранений і потрапив до шпиталю в Мілані, де у нього був роман з медсестрою.

Зараз ви читаєте новину «Опублікують альтернативні фінали знаменитого роману Гемінгвея». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі