пʼятниця, 30 березня 2012 11:26

"Мені доводилося стріляти в людей, але я ніколи не вбивав тварин" - неопубліковані листи Гемінгвея

У бібліотеці імені Джона Ф. Кеннеді в передмісті Бостона виставлені на огляд. неопубліковані раніше листа Гемінгвея. Про це повідомляє The New York Times.

У бібліотеці представлені 15 листів Гемінгвея, адресованих венеціанському аристократу Джанфранко Іванчічу (Gianfranco Ivancich), з яким письменник познайомився 1949 року. Послання були написані в період з 1953 по 1960 рік. У той час Гемінгвей жив на Кубі.

Останнє з них було написано всього за рік до самогубства письменника. Деякі послання надруковані на машинці, інші написані від руки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівський лауреат Віслава Шимборська померла уві сні

У багатьох листах Ернест Гемінгвей запитує про сестру Іванчіча Адріану - свою останню любов і музу, з якою він познайомився в Італії. Саме Адріана послужила прототипом головної героїні роману "За річкою в затінку дерев", а її візит до Гемінгвея на Кубу в 1950 році, на думку літературознавців, надихнув його на написання повісті "Старий і море".
У листі, датованому 22 лютого 1953, Гемінгвей розповідає про те, як його кіт на ім'я Віллі був збитий машиною. Тварина мучилося, тому письменнику не залишалося нічого, окрім як пристрелити її. Доручити вбивство кота комусь іншому Хемінгуей не зміг.

Далі Гемінгвей зізнається, що йому доводилося стріляти в людей, але він ніколи не вбивав "когось, кого він знав і любив протягом 11 років, і хто і з двома зламаними лапками продовжував муркотати".

Письменник також повідомляв, що відразу після того, як він пристрелив кота, до його будинку під'їхали якісь туристи. Він сказав їм, що зараз не найкращий час для розмов і попросив їх виїхати. Проте "багатії на Кадилаку", як назвав їх Гемінгвей, висловили думку, що приїхали саме вчасно для того, щоб побачити "великого Гемінгвея сумували за котом". Письменникові довелося в грубій формі виштовхати настирливих шанувальників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фольклорист претендує на Нобелівську премію

Кіт Віллі, відповідно до книги "Коти Гемінгвея: ілюстрована біографія" послужив прообразом одному з котів в книзі "Остров в океані".

Гемінгвей був відомий своєю любов'ю до кішок. До 1945 року у нього їх було 23. Гемінгвей, зокрема, був володарем шестипалого кота. Його нащадки, які успадкували шестипалість, в даний час є однією з визначних пам'яток будинку-музею письменника на Кі-Весті.

Організатори виставки повідомляють, що Президентська бібліотека імені Кеннеді купила листа Гемінгвея у Джанфранко Іванчіча в листопаді 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «"Мені доводилося стріляти в людей, але я ніколи не вбивав тварин" - неопубліковані листи Гемінгвея». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі