субота, 17 вересня 2011 18:46

Норвезький письменник Ерленд Лу написав книгу про "депресивного прем'єра"

Норвезький письменник Ерленд Лу написав книгу про "депресивного прем'єра"

Вчора, 16 вересня, норвезький письменник Ерленд Лу відвідав Київ. Автор європейських бестселерів "Під владою жінки" та "Наївно.Супер" приїхав до столиці після участі у Львівському книжковому форумі.

У Києві Лу провів одразу дві зустрічі із своїми читачами – в обід в одній з книгарень та ввечері у PinchukArtCentre. На вечірню подію до арт-центру завітало близько 50 шанувальників автора. Для них він читав уривки своїх книжок на мові оригіналу - норвезькою, а перекладачка дублювала їх українською. Потім Ерленд розповів про себе та свою творчість.

"Меседж у літературі - це дуже проблематичне питання. Якби я хотів донести якесь послання, я би орендував біг-борд посеред вулиці або дав би оголошення в газеті. Але для мене це не є ціллю. Це не означає, що в моїх книжках немає смислу. Звичайно є. Самі читачі мусять його знайти. Я не та людина, яка має досконале бачення "як треба жити і що робити". І сам перебуваю у стані пошуку. У більшості моїх книжок я описую різні ситуації, як і що відбувається. Але я не хочу пропонувати якісь рішення", - сказав письменник.

Лу написав нову книгу про "депресивного прем'єра". Але був змушений її переписати через теракти, що сталися в липні в Норвегії.

"Я думаю ці події будуть відображені в культурі, багато хто писатиме на цю тему. Та я не знаю, як реагувати і що писати про це. У книжці, яку я вже написав йдеться про норвезького прем'єр-міністра. Вона була написана ще до цих жахливих подій. Це історія про прем'єра, який дуже втомився і перебуває на грані депресії. У нього з'являється друг. Вони багато спілкуються, роблять всілякі дурниці і ведуть себе дуже по-дитячому", - розповів норвежець.

Через теракти письменник змінив сюжет своєї книги.

"Я не міг опублікувати цю книгу, бо після тих жахливих подій наш прем'єр повів себе достойно, дуже допоміг країні. Він і до того був гарним керівником уряду. Мені просто треба було посміятися над ним і вигадати якісь темні сторони його характеру. Зрештою я переписав книгу - переніс дати цієї історії з 2010 року на 2012-й. І прем'єр таки буде стомлений і депресивний, але саме через ці теракти", - повідомив автор.

Нагадаємо, українською мовою книги Ерленда Лу перекладає та видає харківське видавництво "Фоліо". У продажу також є російські переклади його книжок.

Зараз ви читаєте новину «Норвезький письменник Ерленд Лу написав книгу про "депресивного прем'єра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі