Ексклюзиви
середа, 12 квітня 2006 12:37

Іудеї святкують Песах

З 13 по 20 квітня іудеї відзначають Песах - свято на честь однієї з головних подій єврейської історії - масового виходу євреїв з Єгипту. Там вони пробули в рабстві 210 років.

З семи днів святковими вважають два перших і два останніх дні. До початку свята, за Торою (священна книга іудеїв), з будинків виносять все квасне (хамець).

У першу і другу ночі Песаха віруючі виконують одну з центральних заповідей свята - збираються за особливою трапезою (седер, або "розпорядок"). Під час неї вони обов"язково їдять мацу (прісний хліб), марор (розтертий хрін), гіркі трави, салат або варену картоплю, шматочок м"яса з кісточкою, круте яйце і суміш перетертих яблук з волоськими горіхами і вином. На столі повинна стояти чашка із солоною водою. Протягом трапези випивають чотири келихи кошерного вина.

Обов"язковим є читання Великодньої Агади - книги, що розповідає про вихід єврейського народу з Єгипту, а також молитви, що прославляють Усевишнього.

Песах вважають ще і святом весни, тому що в Ізраїлі в цей час цвітуть плодові дерева, дозріває жито і йде збирання ячменю. На другий день свята у храм приносять перший сніп ячменю - "омер", повідомляє ForUm.

Зараз ви читаєте новину «Іудеї святкують Песах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі