Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2013 14:06

Як виховують слухняних дружин "для продажу" - у новому романі Роздобудько

Як виховують слухняних дружин "для продажу" - у новому романі Роздобудько
Фото: Вікторія Хоменко

Нещодавно друком вийшла нова книга української письменниці Ірен Роздобудько - "ЛСД" (Ліцей слухняних дружин). У романі йдеться про особливий заклад для молодих дівчат. У майбутньому вони стануть ідеальними та найслухнянішими дружинами, але для тих - хто заплатить за них найвищу ціну.

За сюжетом учениця ліцею - дівчина на ім'я Пат – випадково знайомиться з саксофоністом, який завітав до їхнього закладу під час розслідування вбивства однієї з вихованок. Саме цей чоловік відкриває їй очі: те, чому їх навчали (справжнє життя полягає у покірному служінні своєму майбутньому чоловікові), насправді омана, існує інше життя – вільне та прекрасне.

Намагаючись відборонити свою свободу, вона втікає з закладу й опиняється на вулиці, до якої зовсім не пристосована. Тут і починаються її пригоди — чи зможе вона вижити в світі, до якого не пристосована.

У коментарі Gazeta.ua Ірен Роздобудько розповіла, що зазвичай героїні жіночих романів рефлексують, думають, спостерігають і нічого не роблять зопалу. "Вони довго обирають. Між двома чоловіками, між трьома роботами. Між країнами. Але вже як щось зроблять, то це подібно "качалці по голові". Це психологія наших людей".

На питання чим різняться українські героїні від російських образів українська письменниця відповіла: "Відмінність лише в авторах. У сучасній літературі існують і "Емануелі Убліє", і приміром, Діна Рубіна. Як у нас, так і у росіян. Мені ця відмінність краще видна з кіно. Легше сказати, чим російські фільми відрізняються від всіх інших і чого нам наслідувати не варто. У російських всі діалоги побудовано на лементі, істеричності, "крику з напівоберту". Відмінність нашої героїні в тому, що вона спочатку поплаче, порефлексує, зробить сорок присідань… А вже потім спокійненько так і повільно візьме качалку до рук. У російських романах - "бац" і по голові, а у нас треба подумати" - додала письменниця.

Також Ірен Роздобудько поділилася, що читачки часто запитують на презентаціях книг про рецепт поєднання творчості, прибирання, роботи і як при цьому бути усміхнеою і закоханою. "Звісно, я і готую. Але дуже не люблю прати шкарпетки, і потім збирати усю ту суху білизну. У творі Олександра Гріна є щодо цього хороша цитата. Асоль каже старому вугільнику: "Коли ти навалюєш вугілля в корзину, уявляй що воно зацвіте". Коли щось робите чого не хочеться робити - уявляйте що воно зацвіте".

За останні півроку друком вийшло кілька книг Ірен Роздобудько: "Я знаю, що я знаю що ти знаєш", "Якби", "Лікарняна повість", збірка новел "Зроби це ніжно".

Зараз ви читаєте новину «Як виховують слухняних дружин "для продажу" - у новому романі Роздобудько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі